Το πρώτο σερί 7 πτωτικών εβδομάδων στην ιστορία ― Τα 5 πράγματα του Bitcoin που πρέπει να ξέρετε για αυτήν την εβδομάδα

    Το Bitcoin (BTC) ξεκινάει μια νέα εβδομάδα κάτω από τα 30.000$, καθώς η μάχη συνεχίζεται για να σώσει την αγορά από τα νέα χαμηλά επίπεδα.

    Αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τη συντριβή του LUNA την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα συνεχίζει ωστόσο να αποτυγχάνει να κερδίσει τα 30.000$ ως υποστήριξη.

    Τι θα μπορούσε να συμβεί αυτή την εβδομάδα; Η πιθανότητα για μεγάλες ανατροπές από τους μακροοικονομικούς παράγοντες, ιδίως την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχει αυτή την εβδομάδα ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Ταυτόχρονα, η εσωτερική πίεση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων παραμένει καθώς οι συνέπειες της κατάρρευσης του LUNA συνεχίζουν να παίζουν ρόλο.

    Θα ρίξουμε μια ματιά σε πέντε πιθανές επιδράσεις της τιμής του Bitcoin για τις επόμενες ημέρες.

    Ρεκόρ εβδομαδιαίας πτωτικής αγοράς

    Η επιφύλαξη μεταξύ των traders είναι αισθητή αυτή την εβδομάδα, αφού τις τελευταίες επτά ημέρες ανέτρεψαν τις προσδοκίες της αγοράς.

    Όταν τα LUNA και TerraUSD (UST) της Terra κατέρρευσαν, η πτώση τους επηρέασε όλες τις αγορές των κρυπτονομισμάτων και το Bitcoin δεν αποτελούσε φυσικά εξαίρεση.

    Αφού έπεσε κοντά στην “realized” τιμή του λίγο κάτω από τα 24.000$, το BTC/USD πραγματοποίησε μια ανάκαμψη σε σχήμα V για να ξεπεράσει τα 31.000$ τις επόμενες ημέρες. Αυτή η δύναμη, ωστόσο, φαίνεται τώρα περιορισμένη, καθώς τα 30.000$ αποδεικνύονται ένα επίμονο επίπεδο για να ξεπεραστεί οριστικά.

    Ενώ η εικόνα φαίνεται αναμφισβήτητα πιο καθησυχαστική από αυτή ορισμένων altcoin, οι traders κρατούν αποστάσεις από την πρόβλεψη μιας σίγουρα ανοδικής τάσης.

    Μια βασική αφήγηση που κερδίζει έλξη περιστρέφεται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα που αποτελούν τη βάση ενός “relief bounce” (μια ανάκαμψη-“ανακούφιση”) που τελικά δεν θα καταλήξει απλώς σε απόρριψη της αλλά και σε μια επίθεση σε χαμηλότερα χαμηλά από αυτά της προηγούμενης εβδομάδας.

    «Ακριβώς όπως εμείς οι bulls καταπολεμήσαμε την τάση τις τελευταίες εβδομάδες, νομίζω ότι οι bears ετοιμάζονται να αρνηθούν άλλες ανοδικές κινήσεις», ανέφερε ο δημοφιλής λογαριασμός στο Twitter, IncomeSharks, σε δύο πρόσφατες αναρτήσεις σχετικά με την προοπτική του Bitcoin προς το δολάριο.

    Ο Crypto Tony εν τω μεταξύ είπε ότι το ζεύγος πρέπει να διεκδικήσει ξανά τα 31.000$, και όχι μόνο τα 30.000$, προκειμένου να συνεχίσει υψηλότερα χάρη στο πρώτο που σηματοδοτεί τα υψηλά του εύρους της εβδομάδας.

    Με σμίκρυνση, η εικόνα φαίνεται περισσότερο επισφαλής από ό,τι σε ωριαία ή ημερήσια χρονικά πλαίσια.

    Το εβδομαδιαίο γράφημα του BTC/USD, παρά τη μέτρια ανάκαμψη, έκλεισε το έβδομο κόκκινο κερί του στη σειρά στις 15 Μαΐου – η πρώτη φορά στην ιστορία που συνέβη ένα τέτοιο γεγονός. Η εβδομάδα έκλεισε στα 31.300$ περίπου.

    Σκεφτόμενος εάν η παρατεταμένη πτώση θα μπορούσε να συνεχιστεί πολύ περισσότερο – ακόμη και πέρα από το 2022 – ο Nunya Bizniz σημείωσε ότι πηγαίνοντας προς το halving, το Bitcoin ήταν ιστορικά πολύ κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών.

    Ως εκ τούτου, θα ταίριαζε ως ένα ιστορικό προηγούμενο για το BTC/USD να διαπραγματεύεται σημαντικά κάτω από 69.000$ κατά τη στιγμή του επόμενου halving σε δύο χρόνια.

    Το DXY απλά δεν θα σταματήσει καθώς πλησιάζει το Νταβός

    Την περασμένη εβδομάδα είδαμε τη Fed να παλεύει με τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις επιτοκίων και τις γεωπολιτικές διαμάχες, παράγοντες που ειρωνικά επισκιάστηκαν σχεδόν αμέσως από την Terra.

    Αντίθετα, δεν αναμένονται ανακοινώσεις τέτοιας σημασίας αυτή την εβδομάδα, αλλά οι υποκείμενες εντάσεις δεν έχουν υποχωρήσει.

    Ως εκ τούτου, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο πληθωρισμός και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον μετριασμό του παραμένουν το θέμα για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ καθώς η εκδήλωση του 2022 ξεκινά στις 22 Μαΐου.

    Θα υπάρξει επίσης μια διαφορετική συγκέντρωση αυτή την εβδομάδα στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου εκπρόσωποι 44 χωρών θα συζητήσουν για το Bitcoin.

    «Αύριο, 32 κεντρικές τράπεζες και 12 οικονομικές αρχές (44 χώρες) θα συναντηθούν στο Ελ Σαλβαδόρ για να συζητήσουν τη χρηματοοικονομική ένταξη, την ψηφιακή οικονομία, την πρόσβαση σε τραπεζικά συστήματα αυτών που δεν μπορούν, την κυκλοφορία του Bitcoin και τα οφέλη του στη χώρα μας», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Nayib Bukele στις 15 Μαΐου.

    Ταυτόχρονα, το δολάριο ΗΠΑ αρνείται να εγκαταλείψει την ισχύ του έναντι των σημαντικών νομισμάτων των εμπορικών του εταίρων.

    Ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ (DXY), παρά τις τοπικές φάσεις εξυγίανσης, παραμένει σε σταθερή ανοδική τάση.

    Το DXY έφτασε στο 105 στις 9 Μαΐου, το υψηλότερο από την εβδομάδα της 9ης Δεκεμβρίου 2002.

    «Ταυτόχρονα, το ευρώ δοκιμάζει τα χαμηλά του 5 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter ο αναλυτής Blockchain Backer ως μέρος ενός νήματος για το μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα.

    Ο DXY παραδοσιακά πιέζει επίσης τις μετοχές και τις αγορές των κρυπτονομισμάτων, οι τελευταίες ωστόσο εμφανίζουν δομές διόρθωσης που έχουν ήδη δει στα bear markets, υποστηρίζει ο Blockchain Backer.

    «Λοιπόν, έχουμε πολλά πράγματα που συμβαίνουν εδώ. Ο Dow Jones κάτω από την υποστήριξη από την περασμένη εβδομάδα. Ο DXY σε υψηλά 20 ετών. Το EURUSD στην υποστήριξη. Το Altcoin Market και το Ethereum με παρόμοιες δομές διόρθωσης που είδαμε πριν.», συνέχισε το νήμα.

    Το Tether ανακάμπτει από το 5% depegging (αποσύνδεση)

    Ανεξάρτητα από τα επερχόμενα γεγονότα, είναι το φάντασμα του χάους της περασμένης εβδομάδας που στοιχειώνει την αγορά τη Δευτέρα.

    Ο απόηχος της κατάρρευσης των UST και LUNA της Terra δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να διαρρέουν τόσο για την κατάρρευση όσο και για τα σχέδια της εταιρείας να μετριάσει τις επιπτώσεις.

    Ορισμένα γεγονότα φαίνονται ξεκάθαρα, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, όπως η μαζική πώληση των αποθεματικών Bitcoin της Luna Foundation Guard (LFG). Άλλα παραμένουν φήμες, κυρίως μαζικές αφερεγγυότητες οργανισμών με έκθεση στο LUNA και στο UST.

    Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι εξίσου ασαφές, και όπως σημειώνει ο Blockchain Backer, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα εάν το sell-off έχει ολοκληρωθεί.

    «Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ένα καταστροφικό χτύπημα στο LUNA και το UST. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπλοκές αυτού και ποιος έχει παράπλευρες ζημιές από αυτό», συνοψίζεται.

    «Υπήρχαν άλλα χαρτοφυλάκια εκτεθειμένα σε αυτό; Η LFG έχει ξεπουλήσει όλα τα αποθέματά της σε Bitcoin ή έχουν απομείνει κι άλλα; Δεν ξέρουμε.”

    Ωστόσο, η προσοχή δεν είναι μόνο στο UST, αλλά στο μεγαλύτερο stablecoin του κλάδου ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς. Το Tether (USDT) είδε τη σύνδεση του με τα δολάρια την περασμένη εβδομάδα να σπάει και παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις να επαναληφθεί ένα σκηνικό όπως με το UST, το 1 USDT εξακολουθεί να μην ισοδυναμεί πλήρως με 1 USD.

    «Όταν τα πράγματα άρχισαν να έρχονται για το TerraUSD (UST), ξεκίνησε με ένα μικρό γλίστρημα από την σύνδεση και μετά ξέφυγε από τον έλεγχο», πρόσθεσε ο Blockchain Backer.

    Οι δημιουργοί του Tether υπερασπίστηκαν την ικανότητα του USDT να ξεπεράσει την καταιγίδα χάρη στη δομή του που είναι εγγενώς διαφορετική από το UST και τα αλγοριθμικά stablecoins γενικά.

    «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα αρχίσουμε να γνωρίζουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς καθώς εμφανίζονται αναφορές για σημαντικές απώλειες και καταρρεύσεις», είπε η εταιρεία εμπορικών συναλλαγών στα crypto, QCP Capital, στους συνδρομητές της στο κανάλι της στο Telegram στην τελευταία της ενημέρωση στις 13 Μαΐου.

    Το LUNA συνεχίζει να βλέπει ανεξέλεγκτη αστάθεια, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να γίνει κάποια πρόβλεψη σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο, και κατά τη στιγμή της σύνταξης στις 16 Μαΐου διαπραγματεύονταν στα 0,000217.

    Αναλυτής: Οι θεσμικοί επενδυτές αγοράζουν

    Αγοράζει κανείς Bitcoin; Τα δεδομένα λένε ότι η απάντηση σε αυτό είναι ένα σταθερό «ναι» από ορισμένα τμήματα της αγοράς.

    Σε μια ανάλυση που κυκλοφόρησε στις 16 Μαΐου, ο Ki Young Ju, Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας CryptoQuant, τόνισε το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών ως βασικό φαινόμενο του Bitcoin μεταξύ 25.000 και 30.000 δολαρίων.

    Ο Ki εξήγησε ότι ενώ η καταστροφή του LUNA είχε αναγκάσει τις προσφορές να μειωθούν στα 25.000$, οι συνολικές προσφορές είχαν παραμείνει ίδιες για ένα χρόνο. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτές οι προσφορές θα μπορούσαν τώρα να μετριάσουν τις πωλήσεις που σχετίζονται με την Terra.

    «Αν δείτε τον θερμικό χάρτη του βιβλίου παραγγελιών BTC-USD για το Coinbase, είναι αρκετά χοντρά τα τείχη των προσφορών για την αγορά από το τελευταία bear market τον Μάιο του 2021», σημείωσε.

    “Νομίζω ότι οι θεσμικοί επενδυτές προσπάθησαν να αγοράσουν $BTC από τα $30.000, αλλά έπρεπε να ξαναχτίσουν τα τείχη αυτά στα $25.000 λόγω της απροσδόκητης πώλησης τησ LFG.”

    Ένα συνοδευτικό γράφημα δείχνει πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα στο Coinbase, το χρηματιστήριο που ο Ki λέει ότι έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που σχετίζονται με την Terra προς πώληση.

    Η αύξηση των Bitcoin διευθύνσεων αντιπαραβάλλει τα δεινά της ψυχολογίας που υπάρχει στην αγορά

    Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ψυχολογία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων παραμένει στο πάτωμα.

    Αντανακλώντας τα νεύρα για τη σταθερότητα των τιμών, ο δείκτης Crypto Fear & Greed Index βρίσκεται σταθερά σε περιοχή «ακραίου φόβου» αυτή την εβδομάδα στο 14/100.

    Έχοντας φτάσει στο ιστορικό κατώτατο σημείο την περασμένη εβδομάδα, η ανάκαμψη ήταν εμφανώς λιγότερο ισχυρή από την αρχική πτώση, η οποία οδήγησε τον δείκτη από τα 27/100 σε 10/100 σε πέντε ημέρες.

    Στα παρασκήνια, ωστόσο, μπορεί να μην είναι όλα τόσο ζοφερά όσο φαίνονται.

    Τα δεδομένα από την εταιρεία παρακολούθησης της αλυσίδας, την Santiment, την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι εν μέσω του χάους, οι διευθύνσεις Bitcoin συνεχίζουν να αυξάνονται.

    «Το θετικό σε αυτήν την πτώση του -33% τις τελευταίες 3 εβδομάδες είναι ότι η δραστηριότητα διευθύνσεων του $BTC παρέμεινε σταθερή», έγραψε στα σχόλια στο Twitter.


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα