Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin μοιράζεται το όραμα του για τα layer-3 πρωτόκολλα

    Ενώ οι layer-2 λύσεις (λύσεις δευτέρου επιπέδου) που βασίζονται στο Ethereum έχουν επικεντρωθεί στην υπερκλιμάκωση του δικτύου, ο Vitalik Buterin, συνιδρυτής του Ethereum πιστεύει ότι τα layer 3 θα εξυπηρετούν έναν πολύ διαφορετικό σκοπό – παρέχοντας «προσαρμοσμένη λειτουργικότητα».

    Ο Vitalik μοιράστηκε τις σκέψεις του σε μια ανάρτηση το Σάββατο 17/9, παρέχοντας τρία «οράματα» για το γιατί θα χρησιμοποιηθούν τα layer 3 πρωτόκολλα στο μέλλον.

    Ο συνιδρυτής του Ethereum είπε ότι ένα τρίτο επίπεδο στο blockchain έχει νόημα μόνο εάν παρέχει μια διαφορετική λειτουργία στα layer 2, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη βελτίωση της κλιμάκωσης μέσω της τεχνολογίας Zero-Knowledge Rollups (για τα οποία μπορείτε να μάθετε εδώ):

    Μια αρχιτεκτονική κλιμάκωσης τριών επιπέδων που συνίσταται στη στοίβαξη του ίδιου σχήματος κλιμάκωσης πάνω από τον εαυτό της γενικά δεν λειτουργεί καλά. Τα rollups πάνω από τα rollups, όπου τα δύο επίπεδα των rollups χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, σίγουρα δεν το κάνουν.

    Ωστόσο, «μια αρχιτεκτονική τριών επιπέδων όπου το δεύτερο επίπεδο και το τρίτο επίπεδο έχουν διαφορετικούς σκοπούς, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει», είπε ο Vitalik.

    Μία από τις περιπτώσεις χρήσης του επιπέδου 3 θα ήταν αυτό που περιγράφει ως “προσαρμοσμένη λειτουργικότητα” – αναφορά σε εφαρμογές που βασίζονται στην προστασία του απορρήτου που θα χρησιμοποιούσαν Zero Knowledge Proofs για να υποβάλουν συναλλαγές υπέρ της διατήρησης του απορρήτου στο επίπεδο 2.

    Μια άλλη περίπτωση χρήσης θα ήταν η “προσαρμοσμένη κλιμάκωση” για εξειδικευμένες εφαρμογές που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εικονική μηχανή του Ethereum (EVM) για να κάνουν υπολογισμούς.

    Ο Vitalik είπε επίσης ότι το επίπεδο 3 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια “ασθενώς αξιόπιστη” κλιμάκωση μέσω του Validiums, μιας τεχνολογίας zk-proof. Είπε ότι αυτό μπορεί να είναι επωφελές για τις εφαρμογές «επιχειρηματικού blockchain» χρησιμοποιώντας «έναν κεντρικό διακομιστή που τρέχει ένα validium prover και προσθέτει τακτικά hashes στην αλυσίδα».

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι δομές layer-3 θα είναι πιο αποτελεσματικές από το τρέχον μοντέλο layer-2 όταν πρόκειται για τη δημιουργία προσαρμοσμένων εφαρμογών στο Ethereum.

    «Ένα πιθανό επιχείρημα για το μοντέλο τριών επιπέδων έναντι του μοντέλου δύο επιπέδων είναι: ένα μοντέλο τριών επιπέδων επιτρέπει σε ένα ολόκληρο το υπο-οικοσύστημα να υπάρχει σε ένα ενιαίο rollup, κάτι που επιτρέπει τις λειτουργίες μεταξύ τομέων σε αυτό το οικοσύστημα να γίνονται πολύ φθηνά. χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από το ακριβό layer 1», είπε ο Vitalik.

    Ωστόσο, ο Vitalik είπε ότι επειδή οι διασταυρούμενες συναλλαγές μπορούν να εκτελεστούν εύκολα και φθηνά μεταξύ δύο επιπέδων 2 που έχουν δεσμευτεί για την ίδια αλυσίδα, η οικοδόμηση του επιπέδου 3 μπορεί να μην βελτιώσει απαραίτητα την αποτελεσματικότητα του δικτύου.

    Τα σχόλια του σχετικά με πιθανές περιπτώσεις χρήσης του επιπέδου 3 έρχονται καθώς τα πρόσφατα παραγόμενα αναδρομικά αποδεικτικά εγκυρότητας του StarkWare φαίνεται να έχουν θέσει τέλος στις ανησυχίες του Ethereum σχετικά με την επεκτασιμότητα.

    Ο Declan Fox, ο διευθυντής προϊόντων στην εταιρεία λογισμικού του Ethereum, στο ConsenSys, είπε πρόσφατα στην Cointelegraph ότι «με επαναλαμβανόμενεα rollups και αποδείξεις, μπορούμε θεωρητικά να κλιμακώσουμε άπειρα».

    Αυτές οι αναδρομικές αποδείξεις έχουν δοκιμαστεί καλά στην παραγωγή, με τον συνιδρυτή του StarkWare, Eli-Ben Sasson, να λέει πρόσφατα στην Cointelegraph ότι οι αναδρομικές αποδείξεις τους έχουν συγκεντρώσει έως και 600.000 δημιουργίες NFT σε μία μόνο συναλλαγή στο Immutable X και ότι 60 εκατομμύρια συναλλαγές θα μπορούσαν σύντομα είναι πιθανές με περισσότερη ανάπτυξη και μικροαλλαγές.


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα