Ήρθε η ώρα να δώσετε προσοχή σε αυτούς τους 5 δείκτες του Bitcoin

    Για τους αγοραστές, η ημερήσια δράση της τιμής του Bitcoin (BTC) αφήνει πολλά περιθώρια και προς το παρόν, υπάρχουν λίγα σημάδια μιας επικείμενης αντιστροφής της τάσης. Ακολουθώντας την τάση των τελευταίων έξι ή περισσότερων μηνών, οι τρέχοντες παράγοντες συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην τιμή του BTC:

    • Επίμονες ανησυχίες για πιθανή αυστηρή ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.
    • Πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξήσεις επιτοκίων και οικονομική σύσφιξη.
    • Γεωπολιτικές ανησυχίες που σχετίζονται με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την έλλειψη των φυσικών πόρων υψηλής ζήτησης που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    • Ισχυρό αίσθημα κινδύνου λόγω της πιθανότητας ύφεσης στις ΗΠΑ και σε παγκόσμια κλίμακα.

      Όταν συνδυάζονται, αυτοί οι παράγοντες έχουν κάνει τα περιουσιακά στοιχεία υψηλής μεταβλητότητας λιγότερο από ενδιαφέροντα για τους θεσμικούς επενδυτές και η ευφορία που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς του 2021 έχει σε μεγάλο βαθμό εκτονωθεί.

    Έτσι, η καθημερινή δράση των τιμών δεν είναι ενθαρρυντική, αλλά η εξέταση μερικών δεικτών μεγαλύτερης διάρκειας που μετρούν την τιμή του Bitcoin, το συναίσθημα των επενδυτών και τις αντιλήψεις για την αποτίμηση παρουσιάζουν μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα.

    Η αγορά εξακολουθεί να φλερτάρει με τις συνθήκες υπερπώλησης

    Σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρονικό πλαίσιο, η τιμή του BTC πιέζει ενάντια σε μια μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης. Ταυτόχρονα, τα Bollinger Bands – ένας δείκτης που αντανακλά δύο τυπικές αποκλίσεις πάνω και κάτω από έναν απλό κινητό μέσο όρο, μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω εδώ – αρχίζουν να συστέλλονται.

    Η σύσφιξη στις ζώνες συνήθως συμβαίνει πριν από μια κίνηση και η διαπραγμάτευση της τιμής σε μια μακροπρόθεσμη αντίσταση είναι επίσης τυπικά ενδεικτική μιας ισχυρής κίνησης.

    Το sell-off του Bitcoin από τις 28 Μαρτίου έως τις 13 Ιουνίου έστειλε τον δείκτη RSI σε ιστορικό χαμηλό πολλών ετών και μια γρήγορη ματιά στον δείκτη σε σύγκριση με τη μακροπρόθεσμη δράση του Bitcoin δείχνει ότι το να αγοράσει κάποιος όταν ο RSI είναι πολύ υπερπουλημένος είναι μια κερδοφόρα στρατηγική.

    Ενώ η βραχυπρόθεσμη κατάσταση είναι τρομερή, μια αγνωστικιστική άποψη των τιμών για το Bitcoin και τη δομή της αγοράς του υποδηλώνει ότι τώρα είναι μια κατάλληλη στιγμή για αγορές.

    Τώρα, ας αντιπαραβάλουμε την πολυετή τιμή του Bitcoin έναντι του RSI για να δούμε αν προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα δυναμική.

    Of course, further downside could occur, and various technical and on-chain analysis indicators have yet to confirm a market bottom.
    Some analysts have forecast a drop to the $15,000–$10,000 range, and it’s possible that the buy wall at $18,000 is absorbed and turns into a bull trap. Aside from that event, increasing position size at the occurrence of an oversold weekly RSI has yielded positive results for those brave enough to take a swing.
    Another interesting metric to view in the longer timeframe is the moving average convergence divergence (MACD) oscillator. Like the RSI, the MACD became deeply oversold as Bitcoin’s price collapsed to $17,600, and while the MACD (blue) has crossed above the signal line (orange), we can see that it still lingers in previously untested territory.

    Φυσικά, θα μπορούσε να προκύψει περαιτέρω πτώση και διάφοροι τεχνικοί δείκτες και δείκτες ανάλυσης εντός της αλυσίδας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει το κατώτατο σημείο του κύκλου.

    Ορισμένοι αναλυτές έχουν προβλέψει μια πτώση στο εύρος των 15.000$–10.000$. Εκτός από αυτό το γεγονός όμως, η αγορά του Bitcoin κατά την εμφάνιση ενός υπερπωλημένου εβδομαδιαίου RSI έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα για όσους είναι αρκετά γενναίοι για να κρατήσουν αρκετό καιρό.

    Μια άλλη ενδιαφέρουσα μέτρηση για προβολή στο μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο είναι το MACD. Όπως και το RSI, το MACD έγινε πολύ υπερπουλημένο καθώς η τιμή του Bitcoin κατέρρευσε στα 17.600$ και ενώ το MACD (μπλε) έχει περάσει πάνω από τη γραμμή σήματος (πορτοκαλί), μπορούμε να δούμε ότι εξακολουθεί να παραμένει σε προηγουμένως μη δοκιμασμένη περιοχή.

    Το ιστόγραμμα έχει γίνει θετικό, το οποίο ορισμένοι traders ερμηνεύουν ως ένα πρώιμο σημάδι αντιστροφής τάσης, αλλά δεδομένων όλων των μακροπροκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα, δεν θα πρέπει να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την περίπτωση.

    Όμως, ενώ η τιμή του Bitcoin σημειώνει χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, τα RSI και MACD κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό είναι γνωστό ως ανοδική απόκλιση.

    Από τη σκοπιά της τεχνικής ανάλυσης, η συρροή πολλαπλών δεικτών υποδηλώνει ότι το Bitcoin είναι υποτιμημένο. Τώρα, με αυτά τα λόγια, το κατώτατο σημείο του κύκλου όμως δεν φαίνεται να έχει έρθει, δεδομένου ότι μια σειρά από μη σχετικά με τα κρυπτονομίσματα ζητήματα συνεχίζει να προκαλεί αδυναμία στην τιμή του Bitcoin και στην ευρύτερη αγορά. Μια πτώση στα 10.000$ είναι μια άλλη διολίσθηση 48% από την τρέχουσα αποτίμηση του BTC κοντά στα 20.000$.

    Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι δείχνουν τα δεδομένα στην αλυσίδα αυτή τη στιγμή.

    MVRV Z-Score

    Το MVRV Z-Score είναι μια μέτρηση στην αλυσίδα που αντικατοπτρίζει μια αναλογία της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του Bitcoin έναντι της πραγματοποιηθείσας κεφαλαιοποίησής του (το ποσό που πλήρωσαν οι άνθρωποι για το Bitcoin σε σύγκριση με την αξία του σήμερα).

    Σύμφωνα με τον συνδημιουργό David Puell:

    Αυτή η μέτρηση εμφανίζει ξεκάθαρα τις κορυφές και τα κατώτατα σημεία ενός κύκλου της τιμής, δίνοντας έμφαση στην ταλάντωση μεταξύ φόβου και απληστίας. Η λαμπρότητα της πραγματοποιηθείσας αξίας είναι ότι υποτάσσει «τα συναισθήματα του πλήθους» σε σημαντικό βαθμό.

    Βασικά, εάν η αγοραία αξία του Bitcoin είναι μετρήσιμα υψηλότερη από την πραγματοποιηθείσα αξία του, η μέτρηση εισέρχεται στην κόκκινη περιοχή, υποδεικνύοντας μια πιθανή κορυφή της αγοράς. Όταν η μέτρηση εισέρχεται στην πράσινη ζώνη, σηματοδοτεί ότι η τρέχουσα αξία του Bitcoin είναι κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή του και ότι η αγορά μπορεί να πλησιάζει στο κατώτατο σημείο.

    Κοιτάζοντας το γράφημα, σε σύγκριση με την τιμή του Bitcoin, το τρέχον 0,127 MVRV Z-Score βρίσκεται στο ίδιο εύρος με τα προηγούμενα χαμηλά πολυετίας και τα κατώτατα όρια των κύκλων. Η σύγκριση των δεδομένων on-chain με τους δείκτες τεχνικής ανάλυσης που αναφέρθηκαν προηγουμένως υποδηλώνει ξανά ότι το BTC είναι υποτιμημένο και βρίσκεται σε μια βέλτιστη ζώνη για αγορά.

    Αποθεματικός κίνδυνος

    Ένα άλλο σημείο δεδομένων στην αλυσίδα που εμφανίζει ενδιαφέροντα δεδομένα είναι η μέτρηση του αποθεματικού κινδύνου. Το γράφημα το οποίο δημιουργήθηκε από τον Hans Hauge, παρέχει μια αντιπαραβολή της αυτοπεποίθησης των επενδυτών του Bitcoin έναντι της τιμής του Bitcoin.

    Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, όταν η αυτοπεποίθηση των επενδυτών είναι υψηλή, αλλά η τιμή του Bitcoin είναι χαμηλή, ο κίνδυνος ανταμοιβής ή η ελκυστικότητα του Bitcoin έναντι του κινδύνου αγοράς και διατήρησης BTC εισέρχεται στην πράσινη περιοχή.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Σε περιόδους που η αυτοπεποίθηση των επενδυτών είναι χαμηλή, αλλά η τιμή είναι υψηλή, ο αποθεματικός κίνδυνος κινείται στην κόκκινη περιοχή. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, η αγορά Bitcoin όταν το Reserve Risk (αποθεματικός κίνδυνος) εισέρχεται στην πράσινη ζώνη ήταν μια καλή στιγμή για να πραγματοποιηθεί.

    Από τις 30 Σεπτεμβρίου, τα δεδομένα από το LookIntoBitcoin και το Glassnode δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση του αποθεματικού κινδύνου βρίσκεται στη χαμηλότερη μέτρησή του ποτέ και εκτός των ορίων της πράσινης ζώνης.


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα