Zero Knowledge Proof: Η ιδιωτικότητα στο Web 3.0

    Το Web 3.0, το Διαδίκτυο του μέλλοντος, είναι μια τεχνολογική επανάσταση στην οποία η ιδιωτικότητα έχει πρωταρχικό ρόλο και οι πληροφορίες που μοιράζονται οι χρήστες θα είναι πλέον διαχειρίσιμες απο τους ίδιους. Η τεχνολογία Zero Knowledge Proof θα βοηθήσει πρός αυτή την κατέυθυνση.

    Πριν από μια εικοσαετία, ο βαθμός στον οποίο θα βασιζόμασταν στο διαδίκτυο ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Σήμερα, ωστόσο, η πλειονότητα της οικονομικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας πραγματοποιείται online. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται  εκθετικά ο όγκος δεδομένων που παράγουμε. Μπορεί να συνέβαλε μεν στο να δημιουργηθουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά η δύναμη που ασκούν αυτοί οι αλγόριθμοι (και οι ιδιοκτήτες τους) τροφοδοτώντας μας τις ειδήσεις που διαβάζουμε, τις εκπομπές που παρακολουθούμε και τις κοινωνικές συνδέσεις που κάνουμε δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε.

    Αυτό το πλήθος δεδομένων που παράγονται από τις διαδικτυακές μας αλληλεπιδράσεις έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας “νέας” οικονομίας που ορίζεται από το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και ποιος όχι. Αυτή η οικονομία αΰλων δεδομένων είναι τεράστια, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε εμπόρευμα, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου. Και ακριβώς όπως το πετρέλαιο στις αρχές του 20ου αιώνα, τα δεδομένα μας συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια λίγων εταιρειών. Αυτά τα μονοπώλια δεδομένων όχι μόνο αποτελούν απειλές για το απόρρητο των δεδομένων και τη λογοκρισία, αλλά κάνουν κακό και στις οικονομίες. Καταπνίγουν την ανάπτυξη, καταστέλλουν την καινοτομία και βλάπτουν την ευημερία των καταναλωτών.

    πηγή: mydata.org

    Τι ισχύει σήμερα στο Web 2.0

    Η τεχνολογία blockchain σχεδιάστηκε ώστε να είναι διαφανής. Αυτή η αρχιτεκτονική της τεχνολογίας blockchain, έρχεται σε αντίθεση με το σημερινό Web 2.0, που ορίζεται από κλειστά οικοσυστήματα που ανήκουν σε εταιρείες που επωφελούνται από την ασυμμετρία πληροφοριών. Αυτή η ασυμμετρία υπάρχει επειδή αυτές οι εταιρείες λειτουργούν ως φύλακες, συλλέγοντας περισσότερα δεδομένα από εσάς από όσα αντιλαμβάνεστε και κερδίζουν χρήματα από αυτά τα δεδομένα, εις βάρος σας.

    Τα δημόσια blockchain έχουν δημιουργήσει μια εναλλακτική σε αυτό το σύστημα. Δίκτυα όπως το Bitcoin και το Ethereum είναι διαφανή και όλοι οι χρήστες έχουν ίση πρόσβαση στα δεδομένα εντός του δικτύου. Φαίνεται ότι τα δημόσια blockchain εξαλείφουν την ασυμμετρία πληροφοριών που υποστηρίζουν τα μονοπώλια του Web 2.0 αλλά στην πραγματικότητα, τα δίκτυα που καθιερώσαν τη διαφάνεια από επιλογή δημιουργούν το δικό τους είδος ασυμμετρίας πληροφοριών που κοστίζει στους συμμετέχοντες του δικτύου και απαιτεί μια βιώσιμη λύση.

    Οι συναλλαγές σε ένα δημόσιο blockchain είναι ορατές σε όλους, είτε είναι ενεργοί συμμετέχοντες στο δίκτυο είτε όχι. Το γεγονός ότι αυτά τα δίκτυα είναι ανοιχτά εμποδίζει οποιαδήποτε μεμονωμένη οντότητα να μονοπωλήσει τα δεδομένα των χρηστών, όπως κάνουν τα μονοπώλια του Web 2.0 σήμερα. Ωστόσο, ένα πλήρως διαφανές σύστημα ανοίγει τον δρόμο για εκμετάλλευση από έναν δυνητικά πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων. Οποιοσδήποτε υποβάλλει μια συναλλαγή on-chain αποκαλύπτει “τα χαρτιά του” σε όλους τους άλλους στο σύστημα. Αυτό επιτρέπει σε αγνώστους να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις προσωπικές και εμπορικές μας δραστηριότητες από αυτές που θα θέλαμε να μοιραστούμε. Ακόμη χειρότερα, δημιουργεί ευκαιρίες σε άλλους συμμετέχοντες στο δίκτυο να επωφεληθούν από τις πληροφορίες που αποκαλύπτουμε μέσω των συναλλαγών μας. Αυτό δεν είναι θεωρητικό. Κοστίζει χρήματα στους χρήστες σήμερα.

    Τι είναι το front running;

    Ας εξετάσουμε μια κοινή περίπτωση χρήσης στον χώρο του DeFi: Το trading. Οι επικριτές των κεντρικοποιημένων χρηματιστηριακών εταιρειών (όπως η Robinhood) ισχυρίζονται ότι αυτές οι οντότητες πωλούν τη ροή εντολών σε hedge funds τα οποία στη συνέχεια κάνουν “front run”, δηλαδή προσπαθούν να προηγηθούν των συναλλαγών που υποβάλλονται από τους χρήστες. Αλλά στο Ethereum, οποιοσδήποτε μπορεί να δει τη ροή εντολων (είτε τρέχοντας ο ίδιος έναν κόμβο είτε χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία). Έτσι, παρόλο που το σύστημα δεν είναι σκόπιμα “στημένο”, είναι εύκολο για κερδοσκόπους (ή bots) να αξιοποιήσουν τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από ένα blockchain.

    πηγή: scrt.network

    Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι το front running, το οποίο περιγράφει ένα σενάριο στο οποίο τα bots σαρώνουν τις εκκρεμείς συναλλαγές στο Ethereum για ευκαιρίες arbitrage. Για παράδειγμα, ένα bot μπορεί να αναγνωρίσει μια ευκαιρία για κέρδος αγοράζοντας ή πουλώντας ακριβώς πριν από μια μεγάλη συναλλαγή σε ένα αποκεντρωμένο χρηματιστήριο. Προσφέροντας ενα ελάχιστα υψηλότερο gas fee, αυτά τα bots δίνουν κίνητρα στους miners να εκτελέσουν τη συναλλαγή τους πριν από την ήδη εκκρεμή συναλλαγή σε ένα DEX (Decentralised Exchange). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κέρδους στο front running bot σε βάρος του αρχικού trader.

    Οι miners μπορούν επίσης να κάνουν front run, σε ένα σενάριο που είναι γνωστό ως Miner Extractable Value (MEV). Το MEV αναφέρεται στο ποσό κέρδους που μπορούν να αποκομίσουν οι miners από το δίκτυο, αναδιατάσσοντας το mempool για να εκτελέσουν συναλλαγές που ωφελούν τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, οι miners μπορούν να αναγνωρίσουν ότι οι εκκρεμείς συναλλαγές σε ένα mempool περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό συναλλαγών μεταξύ ενός ζεύγους tokens σε ένα DEX. Με αυτή τη γνώση, οι miners μπορούν να τοποθετήσουν βέλτιστα τις συναλλαγές τους. Επειδή οι miners είναι υπεύθυνοι των ordering transactions μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι συναλλαγές τους πραγματοποιούνται την πιο κερδοφόρα στιγμή.

    Εν ολίγοις, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί ένα δημόσιο δίκτυο blockchain είναι ευάλωτος σε καιροσκόπους χρήστες του συστήματος. Τα αποκεντρωμένα δίκτυα είναι πολύ πιο δίκαια από εκείνα που διατίθενται μέσω κεντρικών εναλλακτικών λύσεων. Ωστόσο, τα παραδείγματα του front-running και του MEV που αναφέρθηκαν παραπάνω δείχνουν πώς η ασυμμετρία πληροφοριών εξακολουθεί να επιβαρύνει τους χρήστες ακόμα και σε αποκεντρωμένα συστήματα. Με ένα δημόσιο δίκτυο, μπορεί να έχουμε αφαιρέσει τους κεντρικούς ελεγκτές, αλλά επίσης έχουμε δυνητικά πολλούς πιθανούς αντιπάλους που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα μας εις βάρος μας.

    Μια προτεινόμενη λύση θα ηταν η απόλυτη προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αλλά με το να αποκρύψεις απολύτως τα πάντα σχετικά με μια συναλλαγή, αποκλείει την δυνατότητα προγραμματισμόυ. Το παράδειγμα της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) έχει δείξει τη σημασία που έχει η δυνατότητα προγραμματισμού για κάθε δίκτυο blockchain. Επίσης, το απόλυτο απόρρητο εξαλείφει άλλο ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη ενός ανοιχτού δικτύου: τη δυνατότητα σύνθεσης. Σε ένα ανοιχτό δίκτυο που ορίζεται από τη διαφάνεια δεδομένων, τα smart contracts μπορούν αυτόνομα να αλληλεπιδρούν και να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε on-chain πληροφορία. Το DeFi, τα DAO βασίζονται στη διαφανή πρόσβαση στα δεδομένα. Τα δίκτυα που παρέχουν  απόλυτη ασφάλεια από προεπιλογή διασφαλίζουν ότι δεν είναι δυνατή η εκμετάλλευση δεδομένων, αλλά επίσης αποκλείουν τη δημιουργία των απίστευτα ισχυρών αποκεντρωμένων εφαρμογών που καθορίζουν γιατί η τεχνολογία των crypto είναι επαναστατική.

    Υπάρχουν blockchain projects που έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ιδιωτικότητα. Τα δύο γνωστότερα είναι το Monero (XMR) και το Zcash (ZEC).

    Monero (XMR)

    Το Monero κυκλοφόρησε το 2014 και ο στόχος του είναι απλός: να επιτρέπει τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται ιδιωτικά και με ανωνυμία. Παρόλο που συνήθως πιστεύεται ότι το BTC μπορεί να κρύψει την ταυτότητα ενός ατόμου, είναι συχνά εύκολο να εντοπιστούν οι πληρωμές πίσω στην αρχική τους πηγή, επειδή τα blockchains είναι διαφανή. Από την άλλη πλευρά, το XMR έχει σχεδιαστεί για να αποκρύπτει εξίσου αποστολείς και παραλήπτες μέσω της χρήσης προηγμένης κρυπτογραφίας.

    Η ομάδα πίσω από το Monero λέει ότι το απόρρητο και η ασφάλεια είναι οι μεγαλύτερες προτεραιότητές τους, με την ευκολία χρήσης και την αποτελεσματικότητα να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Στόχος του είναι να παρέχει προστασία σε όλους τους χρήστες, ανεξάρτητα από το πόσο τεχνολογικά ικανοί είναι. Επτά προγραμματιστές συμμετείχαν αρχικά στη δημιουργία του Monero, πέντε από τους οποίους αποφάσισαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Υπήρξαν φήμες ότι το XMR εφευρέθηκε επίσης από τον Satoshi Nakamoto, τον εφευρέτη του Bitcoin.

    Zcash (ZEC)

    Το Zcash είναι και αυτό ένα project που επικεντρώνεται στο απόρρητο και την ανωνυμία. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία zk-SNARK zero knowledge proof που επιτρέπει στους κόμβους του δικτύου να επαληθεύουν τις συναλλαγές χωρίς να αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις συναλλαγές.

    Οι συναλλαγές ZEC μπορούν να αποσταλούν με δύο τρόπους: διαφανείς και θωρακισμένες συναλλαγές. Οι διαφανείς συναλλαγές λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως στο bitcoin (το Zcash είναι fork του bitcoin): αποστέλλονται μεταξύ δημόσιων διευθύνσεων και καταγράφονται σε ένα αμετάβλητο δημόσιο blockchain. Όλες οι βασικές πληροφορίες σχετικά με αυτές τις συναλλαγές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για να τις δει οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων αποστολής και λήψης και του ποσού που αποστέλλεται.

    Οι θωρακισμένες συναλλαγές ZEC, από την άλλη πλευρά, αξιοποιούν την τεχνολογία των zk-SNARK (zero knowledge succinct non-interactive arguments of knowledge), προκειμένου να επιτρέψουν την αποστολή εντελώς ανώνυμων συναλλαγών μέσω του δημόσιου αμετάβλητου blockchain. Το γεγονός ότι η συναλλαγή έχει γίνει, καταγράφεται, αλλά οι διευθύνσεις αποστολής και λήψης και το ποσό που αποστέλλεται δεν αποκαλύπτονται στο κοινό.

    Zero Knowledge Proof

    Τα zero knowledge proofs επινοήθηκαν για πρώτη φορά το 1985 από τους ερευνητές του MIT Shafi Goldwasser, Silvio Micali και Charles Rackoff στην εργασία τους “The Knowledge Complexity of Interactive Proof-Systems”

    Το πρωτόκολλο Zero Knowledge (ή Zero Knowledge Password Proof, ZKP) είναι ένας τρόπος ταυτοποίησης όπου δεν ανταλλάσσονται κωδικοί πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κλαπούν. Αυτό είναι ωραίο γιατί κάνει την επικοινωνία τόσο ασφαλή και προστατευμένη που κανείς άλλος δεν μπορεί να μάθει για τι επικοινωνείτε ή ποια αρχεία μοιράζεστε με κάποιον άλλο.

    Το ZKP σάς επιτρέπει να αποδείξετε ότι γνωρίζετε κάποιο μυστικό (ή πολλά μυστικά) σε κάποιον στο άλλο “άκρο” χωρίς να το αποκαλύψετε πραγματικά. Ο ίδιος ο όρος zero knowledge προέρχεται από το γεγονός ότι δεν αποκαλύπτεται καμία πληροφορία σχετικά με το μυστικό, αλλά το δεύτερο μέρος (που ονομάζεται Verifier) είναι (δικαίως) πεπεισμένο ότι το πρώτο μέρος (που ονομάζεται Prover) γνωρίζει το εν λόγω μυστικό. Γιατί λοιπον θα πρέπει να αποδείξεις ότι ξέρεις το μυστικό χωρίς να το πεις; Ο λόγος είναι γιατι δεν εμπιστεύεσαι τον άλλον, αλλά πρέπει να τον πείσεις ότι το ξέρεις.

    Όλες οι zero knowledge proofs περιλαμβάνουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

    • Πληρότητα: εάν μια δήλωση είναι αληθής, τότε ο verifier μπορεί να πιστοποιήσει ότι ο prover διαθέτει τα απαιτούμενα δεδομένα.
    • Ορθότητα: η δήλωση δεν μπορεί να παραποιηθεί και ο verifier δεν μπορεί να πειστεί ότι ο prover έχει τα απαιτούμενα στοιχεία όταν όντως δεν τα έχει
    • Zero – knowledge: ο verifier δεν θα μπορεί να γνωρίζει καμία πληροφορία εκτός ότι η δήλωση είναι αληθής ή ψευδής. Οι λεπτομέρειες των πληροφοριών και των προσωπικών δεδομένων των άλλων μερών παραμένουν ανώνυμα.

    Πως λειτουργεί η τεχνολογία Zero Knowledge Proof

    Να εξηγήσεις την τεχνολογία των crypto είναι δύσκολο, να την εξηγήσεις και με απλά λόγια είναι ακόμα δυσκολότερο.

    Ας το προσπαθήσουμε με τη βοήθεια του Μιχάλη και της Βασιλικής που πήραν μερικές σοκολάτες για το Halloween. Θα ήθελαν να μάθουν αν έλαβαν την ίδια ποσότητα, χωρίς όμως να αποκαλύψουν τον αριθμό των σοκολάτων τους, επειδή δεν θέλουν να τις μοιραστούν. Ας υποθέσουμε ότι μπορούν να έχουν ακριβώς 10, 20, 30 ή 40 σοκολάτες στις τσάντες τους.

    πηγή: hackermoon.com

    Για να συγκρίνουν τον αριθμό των σοκολάτων που πήραν χωρίς να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό, ο Μιχάλης παίρνει 4 κουτιά που κλειδώνουν και βάζει μια ετικέτα σε καθένα που λέει 10, 20, 30 ή 40 (σοκολάτες).Τότε ο Μιχάλης πετάει όλα τα κλειδιά, εκτός από το κλειδί του κουτιού που αντιστοιχεί στον αριθμό των σοκολάτων που έχει (ας πούμε ότι έχει 20 σοκολάτες) και φεύγει.

    πηγή: hackermoon.com

    Η Βασιλική παίρνει 4 μικρά χαρτάκια και γράφει “+” σε ένα από αυτά και “-” σε όλα τα άλλα.

    πηγή: hackermoon.com

    Στη συνέχεια, περνά το κομμάτι “+” μέσα από μια σχισμή μέσα στο κουτί με τον αριθμό που αντιστοιχεί στον αριθμό των σοκολάτων που έχει (ας πούμε ότι έχει 30 σοκολάτες) και περνά τα χαρτάκια με τα  “-” στα υπόλοιπα κουτιά και επίσης φεύγει.

    Ο Μιχάλης επιστρέφει και ανοίγει το ένα κουτί για το οποίο έχει ακόμα το κλειδί , αυτό που αντιστοιχεί στην ποσότητα των σοκολάτων που έχει   και βλέπει αν περιέχει “+” ή “-“. Αν είναι “+”, η Βασιλική έχει τον ίδιο αριθμό σοκολάτων στην τσάντα της. Αν το χαρτάκι είναι “-“, σημαίνει ότι έχουν διαφορετική ποσότητα σοκολάτων (τις οποιες και πάλι δεν θα μοιραστούν μεταξύ τους).

    Γνωρίζουμε ότι η τσάντα του Μιχάλη περιέχει 20 σοκολάτες και της Βασιλικής 30 σοκολάτες. Ανοίγοντας το κουτί και βρίσκοντας το κομμάτι χαρτί με ένα “-“, ο Μιχάλης μαθαίνει ότι αυτός και η Βασιλική έχουν διαφορετική ποσότητα σοκολάτων. Αλλά δεν έχει τρόπο να μάθει αν η Βασιλική έχει περισσότερες ή λιγότερες σοκολάτες.

    πηγή: hackermoon.com

    Η Βασιλική επίσης επιστρέφει και βλέπει ότι ο Μιχάλης έχει ένα κομμάτι χαρτί με ένα “-“. Έχει λοιπόν διαφορετική ποσότητα σοκολάτων. Αλλά τόσο η Βασιλική όσο και ο Μιχάλης δεν ξέρουν ακόμα πόσες σοκολάτες έχει ο καθένας τους. Ξέρουν μόνο ότι δεν έχουν τον ίδιο αριθμό.

    πηγή: hackermoon.com

    Ένα τέτοιο παράδειγμα, σε ελαφρώς διαφορετική μορφή, είναι ευρέως γνωστό ως Yao’s Millionaire’s Problem, όπου δύο εκατομμυριούχοι θέλουν να μάθουν αν έχουν το ίδιο χρηματικό ποσό χωρίς να αποκαλύψουν το ακριβές ποσό. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα του πώς λειτουργεί το ZKP.

    Η προσέγγιση του Polygon

    Το Polygon (MATIC), είναι μια layer 2 scaling λύση για το Ethereum (ETH) που είναι γνωστή για τους γρήγορους χρόνους συναλλαγών και τα χαμηλά fees, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της Plonky2, μιας zero knowledge scaling τεχνολογίας, που ισχυρίζεται ότι είναι η ταχύτερη στον κόσμο. Οι αλγόριθμοι zero knowledge διασφαλίζουν ότι τα πάντα υπολογίζονται σωστά στο layer 2 και επιστρέφουν τη συνοπτική απόδειξη στο Ethereum χωρίς να σταλούν ολόκληρα τα δεδομένα. Αντί να επαληθεύει κάθε miner (ή staker) κάθε συναλλαγή, η χρήση zero knowledge επιτρέπει την επαλήθευση απλοποιημένων proofs , επιταχύνοντας έτσι σημαντικά το συνολικό δίκτυο.

    Σύμφωνα με το Polygon, οι zero knowledge proofs ήταν σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές το 2014. Μέχρι το 2019, χρειάστηκαν περίπου 120 δευτερόλεπτα για να δημιουργηθούν. Το 2020, ο αριθμός αυτός έπεσε στα 60 δευτερόλεπτα. Φέτος, το Plonky2 πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία τέτοιων αποδείξεων σε μόλις 0,17 δευτερόλεπτα. Οι προγραμματιστές του δικτύου ισχυρίζονται ότι είναι 100 φορές ταχύτερο από τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις.

    Μια τέτοια κατηγορία αλγορίθμων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει την οριζόντια ή γραμμική κλιμάκωση (scaling) των blockchains στο μέλλον. Οι κόμβοι (nodes) δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν το ιστορικό των συναλλαγών του blockchain για να είναι σε λειτουργία, αυξάνοντας έτσι τη χωρητικότητα του δικτύου.

    Το Polygon έχει επενδυσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογιών zero knowledge. Τον Αύγουστο, το Polygon συγχωνεύθηκε με το zero knowledge blockchain Hermez Network για MATIC tokens αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε τη διάθεση έως και 250 εκατομμυρίων MATIC tokens σε μια συμφωνία με την crypto startup Mir. Αυτή η εταιρεία ειδικεύεται στις υποκατηγορίες PLONK και Halo των αλγορίθμων zero knowledge.

    Η προσέγγιση της Ernst & Young

    Η EY (Ernst & Young), μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα φορολογικών και συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την αρχική έκδοση του Nightfall το 2019 ως ένα σύνολο πρωτοκόλλων για να παρέχει την δυνατότητα ιδιωτικών συναλλαγών στο δίκτυο του Ethereum. Ήταν η πρώτη σημαντική συνεισφορά μιας μεγάλης επιχείρησης στις προσπάθειες ανάπτυξης υποδομής του Ethereum.

    Με την αυξημένη χρήση και υιοθέτηση του Ethereum, η συμφόρηση του δικτύου και το υψηλό κόστος συναλλαγών, γνωστά ως gas fees, υπάρχουν ρεαλιστικές προκλήσεις για κάθε έργο που χρησιμοποιεί το δίκτυο του Ethereum. Αυτό οδήγησε την ομάδα της EY να αρχίσει να εξερευνά λύσεις κλιμάκωσης για να μετριάσει αυτές τις προκλήσεις και να επιτρέψει την ευρύτερη χρήση και υιοθέτηση. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν το Nightfall 3, η επόμενη, scalable έκδοση του Nightfall.

    Στην πορεία, η ομάδα της EY άρχισε να συνεργάζεται με το Polygon και δημιουργήθηκε η ιδέα να υπάρξει μια δημόσια παρουσία του Nightfall 3 aka Polygon Nightfall. Το Polygon Nightfall είναι μοναδικό στο είδος του, privacy-focused rollup και συνδυάζει αποτελεσματικά τις κύριες έννοιες του Optimistic Rollups με την κρυπτογραφία Zero-Knowledge (ZK) που χρησιμοποιείται συνήθως στα ZK-Rollups, δημιουργώντας έτσι ένα επεκτάσιμο και ιδιωτικό υβρίδιο των δύο δημοφιλών τεχνολογιών. Καθώς το απόρρητο αποτελεί θεμελιώδη απαίτηση για περιπτώσεις εταιρικής χρήσης, καθώς και ένα από τα πλέον απαιτούμενα χαρακτηριστικά από τους χρήστες blockchain συνολικά, στην ΕΥ πιστεύουν ακράδαντα ότι μια λύση όπως αυτή είναι εξαιρετικά απαραίτητη και θα έχει εξαιρετική εφαρμογή και υιοθέτηση.

    Η προσέγγιση της Aleo για το Web 3.0

    Το 2019, ιδρύθηκε η Aleo με σκοπό να επιταχύνει την ενσωμάτωση της τεχνολογίας zero knowledge proof στο Web 3.0, τo Διαδίκτυο του μέλλοντος. Έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 28 εκατομμυρίων δολαρίων και στο μέλλον θα υπάρξει μια ICO (Initial Coin Offering).

    πηγή: icodrops.com

    Η Aleo είναι η πρώτη πλατφόρμα που προσφέρει πλήρως ιδιωτικές εφαρμογές. Το επιτυγχάνει αυτό αξιοποιώντας αποκεντρωμένα συστήματα και κρυπτογράφηση zero knowledge για την προστασία των δεδομένων των χρηστών στο Web.

    Χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία zero knowledge, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του Διαδικτύου για παγκόσμια σύνδεση χωρίς να πληρώνουμε το αόρατο κόστος του απορρήτου μας. Δεν χρειάζεται να τα διαλύσουμε όλα και να τα ξαναχτίσουμε από την αρχή. Αντίθετα, μπορούμε να σχεδιάσουμε νέες εφαρμογές και νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με αυτές τις εφαρμογές.

    Εταιρείες όπως η Aleo μπορούν να βοηθήσουν και να επαναφέρουν την εξουσία στα χέρια των χρηστών αντί των εταιρικών συμφερόντων που την εκμεταλλεύονται. Είναι κάτι περισσότερο από “να κατέχουμε τα δεδομένα μας”: Έχουμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε εκ νέου και να επαναπροσδιορίσουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα, έτσι ώστε εμείς, και μόνο εμείς, να επιλέξουμε τι θέλουμε να μοιραστουμε και με ποιον για μια πιο ιδιωτική, εξατομικευμένη και ανταποδοτική διαδικτυακή εμπειρία.

    Επίλογος

    Κάθε άτομο θα πρέπει να μπορεί να ορίσει σε κάθε συναλλαγή, τι θέλει να μοιραστεί και τι θέλει να κρύψει. Το σημερινό οικοσύστημα blockchain δεν επιτρέπει αυτή την επιλογή. Η διαφάνεια είναι η προεπιλογή και οι χρήστες δεν μπορούν να επιλέξουν βαθμίδα απορρήτου. Όπως είπαμε όμως, το απόλυτο απόρρητο από προεπιλογή περιορίζει τις δυνατότητες ενός αποκεντρωμένου δικτύου. Η λύση υπάρχει στη μέση. Ενα δίκτυο που καθιερώνει από προεπιλογή το απόρρητο, στο οποίο οι συναλλαγές είναι αυτόματα πλήρως ιδιωτικές, αλλά επιτρέπει στους χρήστες να αποφασίζουν επιλεκτικά τι θα δημοσιοποιήσουν για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και αποδοτικό αποκεντρωμένο σύστημα πάνω από το πρωτόκολλο.


    Πηγές: hackernoon.com, cointelegraph.com, blog.polygon.technology, aleo.org


    Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης

    Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν περιεχόμενο, προορίζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Το περιεχόμενο είναι αποκλειστικά προσωπικές μου απόψεις. Τίποτα μην ερμηνευθεί ως οικονομική ή επενδυτική συμβουλή. Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων ενέχουν σημαντικό κίνδυνο απώλειας χρημάτων. Κάντε την δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    NChel
    NChel
    Το 2018 ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τα κρυπτονομίσματα ως εναλλακτική επένδυση. Με τον καιρό, ανακάλυψα πως η τεχνολογία blockchain έχει δυνατότητες να αλλάξει πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα