Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Zilliqa (ZIL)

    Το Zilliqa (ZIL) είναι ένα blockchain που επιτρέπει την δημιουργία smart contracts και την υλοποιήση των DApps. Είναι από τα πρώτα δίκτυα που χρησιμοποιήσαν το sharding. Ας δούμε δέκα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε αυτό.

    Το Zilliqa (ZIL) είναι ένα permissionless blockchain υψηλής απόδοσης που επιτρέπει στους προγραμματιστές να προγραμματίζουν ισχυρά smart contracts για επιχειρήσεις και εφαρμογές με ασφαλή τρόπο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ήταν το πρώτο δημόσιο blockchain που εφάρμοσε το sharding στο κύριο δίκτυο του. Αυτή η ενσωμάτωση έδωσε στο Zilliqa (ZIL) τη δυνατότητα κλιμάκωσης με σχεδόν γραμμικό τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες μιας αυξανόμενης βάσης χρηστών.

    Το Zilliqa ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Τα αρχικά μέλη της ομάδας περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τους Xinshu Dong, Yaoqi Jia, Amrit Kumar και Prateek Saxena (οι οποίοι προηγουμένως συνεργάστηκαν με τον Loi Luu, CEO και συνιδρυτή του Kyber Network). Ενσωμάτωσαν την εταιρεία πίσω από την Zilliqa (που ονομάζεται Zilliqa Research) τον Ιούνιο του 2017, λίγους μήνες πριν η ομάδα ξεκινήσει το πρώτο της testnet. To mainnet βγήκε σε κυκλοφορία τον Ιανουάριο του 2019. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα αναλύσουμε τα πιο βασικά στοιχεία του Zilliqa.

    1) Τεχνολογία Proof-of-Work

    Το Zilliqa χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση του πρωτοκόλλου συναίνεσης Proof-of-Work (PoW) για τον καθορισμό της σειράς και την επικύρωση των συναλλαγών, καθώς και για να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας για τις ολοκληρωμένες συναλλαγές. Σύμφωνα με την ομάδα, αυτό το τροποποιημένο μοντέλο συναίνεσης παρέχει μια πιο οικονομικά αποδοτική έκδοση mining σε σύγκριση με άλλα δίκτυα της αγοράς. Μόλις μια συναλλαγή υποβληθεί σε επεξεργασία από το δίκτυο, οριστικοποιείται. Αυτή η προσέγγιση καταργεί την ανάγκη να χρειάζονται πολλαπλές επιβεβαιώσεις.

    Aπαιτεί συναίνεση του Proof-of-Work (PoW) μόνο κάθε 100 blocks. Αυτή τη στρατηγική χρησιμοποιεί το PoW μόνο για να αποτρέψει τις Sybil επιθέσεις και να δημιουργήσει τις ταυτότητες των κόμβων και όχι για να επιτύχει συναίνεση όπως το Bitcoin. Επιπλέον, το δίκτυο χρησιμοποιεί μια συνάρτηση κατακερματισμού SHA3 για τη βελτίωση της απόδοσης αυτών των ενεργειών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το SHA3 βασίζεται αρχικά στο Keccak το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά κορυφαία blockchains, όπως το Ethereum.

    2) Sharding δικτύου

    To Zilliqa είναι η πρώτη πλατφόρμα που χρησιμοποιήσε την τεχνολογία sharding. Το Sharding σημαίνει ότι οι συναλλαγές ομαδοποιούνται σε μικρότερες ομάδες και χωρίζονται μεταξύ των miners για την την παράλληλη επαλήθευση τους. Καθε ομάδα αναφέρεται ως shard. Με απλά λόγια, φανταστείτε ένα δίκτυο 1.000 κόμβων, τότε, μπορεί κανείς να χωρίσει το δίκτυο σε 10 shards που το καθένα αποτελείται από 100 κόμβους.

    Η ανάπτυξη μικρότερων ομάδων για επαλήθευση των συναλλαγών σημαίνει ότι η συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερα και, ως εκ τούτου, μπορεί να διεκπεραιωθεί μεγαλύτερος αριθμός συναλλαγών σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο. Σε άλλα κρυπτονομίσματα η χωρητικότητα του δικτύου αυξάνεται γραμμικά καθώς ο αριθμός των ατόμων που εντάσσονται στο δίκτυο αυξάνεται. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η χωρητικότητα αυξάνεται με υψηλότερο ρυθμό από τον αριθμό των μελών που εντάσσονται στο δίκτυο.

    Το sharding στο δίκτυο του Zilliqa είναι το μυστικό που το κάνει scalable. Φανταστείτε το παράδειγμα του δικτύου 1.000 κόμβων. Το Zilliqa θα διαιρούσε αυτόματα το δίκτυο σε 10 shards το καθένα με 100 κόμβους. Τώρα, αυτά τα shards μπορούν να επεξεργαστούν συναλλαγές παράλληλα. Εάν κάθε shard μπορεί να επεξεργαστεί 10 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, τότε όλα τα shards μαζί μπορούν να επεξεργαστούν 100 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Η δυνατότητα παράλληλης επεξεργασίας συναλλαγών λόγω αυτής της αρχιτεκτονικής διασφαλίζει ότι η απόδοση στο Zilliqa αυξάνεται γραμμικά με το μέγεθος του δικτύου.

    3) Γλώσσα Scilla

    Το Scilla (συντομογραφία για Smart Contract Intermediate-Level Language) είναι μια γλώσσα smart contract που είναι ασφαλής-εκ-σχεδιασμού που αναπτύχθηκε για το blockchain του Zilliqa. Το Scilla παρέχει έναν καθαρό διαχωρισμό μεταξύ της επικοινωνίας των smart contract σε ένα blockchain.

    Το Scilla επιβάλλει μια δομή στα smart contract που κάνει τις εφαρμογές λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις εξαλείφοντας ορισμένα γνωστά τρωτά σημεία απευθείας στο επίπεδο της γλώσσας. Επιπλέον, η βασική δομή του Scilla κάνει τις εφαρμογές εγγενώς πιο ασφαλείς και επιδεκτικές σε επίσημη επαλήθευση.

    Πρώτον, λόγω της αμετάβλητης φύσης των blockchain, τα smart contracts δεν μπορούν να ενημερωθούν. Συγκρίνετε ένα έξυπνο συμβόλαιο με ένα παραδοσιακό λογισμικό, όπου, εάν εντοπιστεί κάποιο σφάλμα στο λογισμικό, είναι δυνατό να διορθωθεί και να κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση. Τα σφάλματα του έξυπνου συμβολαίου είναι δύσκολο να διορθωθούν (είναι εφικτό μόνο μέσω forks). Η αδυναμία ενημέρωσης των smart contracts είναι ένας σοβαρός περιορισμός, δεδομένου του γεγονότος ότι οι πλατφόρμες smart contracts είναι κυρίαρχες σε μια εξαιρετικά μεγάλη οικονομία βασισμένη σε blockchain.

    Δεύτερον, τα smart contract διαφέρουν από τα παραδοσιακά προγράμματα με την έννοια ότι διαθέτουν έναν μηχανισμό χρέωσης για την πληρωμή του υπολογιστικού κόστους. Ως εκ τούτου, κατά τη σύνταξη ενός συμβολαίου, ένας προγραμματιστής πρέπει να βεβαιωθεί ότι κάθε λειτουργία σε αυτό θα εκτελείται όπως αναμένεται χωρίς να υπερβεί τα όρια της χρέωσης. Μια ακατάλληλη ανάλυση πόρων μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπου τα κεφάλαια μπορεί να κολλήσουν απλώς και μόνο επειδή ένα μέρος του κώδικα smart contract δεν μπορεί να εκτελεστεί λόγω του ορίου. Τέτοιοι περιορισμοί δεν υπάρχουν στα παραδοσιακά συστήματα λογισμικού.

    Ως αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ένα smart contract που αναπτύσσεται σε ένα blockchain είναι χωρίς σφάλματα και ασφαλές. Η ασφάλεια των smart contracts είναι ιδιαίτερα κρίσιμη επειδή εκτελούνται σε περιβάλλον Byzantine, όπου κάθε μέρος που εμπλέκεται σε ένα συμβόλαιο μπορεί να είναι δυνητικά κακόβουλο. Για παράδειγμα, ένας κακόβουλος χρήστης που αλληλεπιδρά με ένα συμβόλαιο μπορεί να θέλει να κλέψει χρήματα, ένας miner μπορεί να θέλει να παράγει κάποιο απροσδόκητο αποτέλεσμα ή το χειρότερο είναι η περίπτωση που ένας χρήστης καλεί ένα συμβόλαιο που με τη σειρά του καλεί ένα άλλο συμβόλαιο (όπως ένα “library contract”) το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός εισβολέα και ως εκ τούτου συμπεριφέρεται κακόβουλα.

    4) Κατανάλωση ενέργειας

    Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλά blockchain είναι η κατανάλωση της ενέργειας. Τα PoW blockchains απαιτούν εντατική υπολογιστική ισχύ. Blockchains όπως το Bitcoin, καταναλώνουν ήδη περισσότερη ενέργεια από ολόκληρες χώρες. Το Zilliqa κατασκευάστηκε για να αποφύγει αυτά τα προβλήματα μέσω της ενσωμάτωσης του μηχανισμού συναίνεσης PBFT. Tο οικολογικό αποτύπωμα του mining του έχει μειωθεί σημαντικά. Μόνο 1 λεπτό από κάθε 2-3 ώρες απαιτείται για το mining του ZIL, επιτρέποντας σε κάποιον να κάνει mine και σε άλλες αλυσίδες ταυτόχρονα.

    5) Χαμηλά τέλη

    Όσον αφορά τα τέλη συναλλαγών, το Zilliqa είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των χρεώσεων των δικτύων PoW όπως το Bitcoin. Ο λόγος που οι συναλλαγές του Zilliqa κοστίζουν μόνο ένα κλάσμα του ανταγωνισμού είναι επειδή το δίκτυο αποφεύγει όλη τη συμφόρηση που συνήθως αυξάνει τις χρεώσεις όπως σε άλλα blockchain. Είναι επίσης αυτές οι χαμηλές χρεώσεις που κάνουν τις μικροπληρωμές πραγματικότητα στην πλατφόρμα.

    6) ZIL

    Το ZIL είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του blockchain του Zilliqa. Εξυπηρετεί πολλούς ρόλους μέσα στο δίκτυο. Η κύρια χρήση του είναι ως νόμισμα. Εκτός από την χρησιμοποιήση του στις συναλλαγές, χρησιμοποιείται επίσης για την εκτέλεση των smart contracts και την ανταμοιβή των miners για την ασφάλεια του δικτύου. Κατά την στιγμή της γραφής το ZIL κυμαίνεται στα 0,093€. Η μέγιστη συνολική προσφορά είναι 21 δισεκατομμύρια ZIL και μέχρι τώρα στην αγορά υπάρχουν 11.91 δισεκατομμύρια ZIL.

    7) Dapps

    Το Zilliqa έχει ήδη μια σειρά από DApps υπό ανάπτυξη και σε κυκλοφορία στο δίκτυο. Αυτά τα DApps είναι από πρωτόκολλα ανταλλακτηρίων μέχρι παιχνίδια και πολλά άλλα. Στο μέλλον, τα DApps στο οικοσύστημα του Zilliqa ίσως δούν ταχεία ανάπτυξη καθώς όλο και περισσότεροι προγραμματιστές αναζητούν οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις στις ενάντια στις χρεώσεις του Ethereum. Αυτά τα νέα DApps – και αν γίνει πραγματικότητα η ανάπτυξη τους – θα διαδραματίσουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να φτάσει το Zilliqa στα χέρια των νέων χρηστών.

    8) Staking

    Οι χρήστες του Zilliqa μπορούν να κάνουν stake το ZIL τους και να κερδίσουν εύκολα κέρδη. Η πλατφόρμα υποστηρίζει non-custodial staking (που σημαίνει ότι έχετε εσείς τα κλειδιά του πορτοφολιού σας), χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που ονομάζεται Zillion. Επί του παρόντος, η πλατφόρμα προσφέρει ετήσιες αποδόσεις 13% ή περισσότερο. Yπάρχει μια ποικιλία από εφαρμογές που προσφέρουν staking για το Zilliqa και διατίθενται στους χρήστες αυτήν τη στιγμή. Συγκεκριμένα, το Zillacracy, το Moonlet, το Atomic Wallet, το Staked και πολλά άλλα προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

    9) Απουσία marketing και έλλειψη DeFi εφαρμογών

    Η τιμή δεν έχει ανακάμψει πολύ φέτος σε σχέση με άλλες πλατφόρμες smart contract. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, όμως, ένας βασικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό marketing από την ομάδα για να προωθήσουν το project και να ανέβει η τιμή. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν έχει ακόμα στην πλατφόρμα του σημαντικές DeFi εφαρμογές.

    10) Απουσία από μεγάλα markets

    Ένα άλλο αρνητικό που έχει το Zilliqa είναι ότι εξακολουθεί να μην έχει καταχωρηθεί σε μεγάλα ανταλλακτήρια όπως το Coinbase, το Kraken, το Gemini κ.λπ., γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να αποκτήσετε το ZIL.

    Πηγές: securities.io, messari.io, zilliqa.com, read.cash, publish0x

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα