Τι είναι το Anchor Protocol (ANC) και πως να κερδίσετε 19.5% APY

    Είναι το 19.5% Annual Percentage Yield (APY) ή Ετήσιο Ποσοστό Απόδοσης νόμιμο;

    Το Anchor Protocol (ANC) είναι μια αποκεντρωμένη οικονομική εφαρμογή ή DeFi όπου μπορείτε να καταθέσετε τις αποταμιεύσεις σας για να κερδίσετε μια ετήσια απόδοση ή APY της τάξεως του 19.5% αυτή τη στιγμή. Το Anchor εξαλείφει τους μεσάζοντες και βασίζεται στις ανταμοιβές από το staking και στις πληρωμές τόκων από τους δανειολήπτες για να παρέχει στους καταθέτες μια ελκυστική απόδοση.

    Εικόνα από Micheile Henderson στο Unsplash

    Τα παραδοσιακά μέσα χρηματαγοράς, όπως τα πιστοποιητικά καταθέσεων (CD) και τα ομόλογα του Δημοσίου, είναι περιουσιακά στοιχεία που παράγουν αποδόσεις και προσφέρουν ανώτερη ρευστότητα και ασφάλεια. Ωστόσο, με τις πολλαπλές παρεμβατικές νομισματικές πολιτικές που έχουν εισαγάγει οι κεντρικές τράπεζες, οι αποδόσεις αυτών των περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

    Εξακολουθεί να έχει οικονομικό νόημα για εσάς να τοποθετείτε τις αποταμιεύσεις σας σε αυτά τα μέσα, γνωρίζοντας ότι οι αποταμιεύσεις σας θα χάσουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού?

    Θα παρουσιάσουμε το Anchor Protocol, μια αποκεντρωμένη εφαρμογή χρηματαγοράς που παρέχει μια ελκυστική ετήσια απόδοση εισοδήματος 19.5% στις αποταμιεύσεις σας, υπάρχουν κάποιοι μέθοδοι για την προστασία τους (αλλά υπάρχουν και μεγάλα ρίσκα να χάσετε τα χρήματα σας που τα αναλύουμε παρακάτω).

    Το Anchor είναι μια εφαρμογή αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) που είναι χτισμένη πάνω στο δίκτυο του Terra. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Terra σε προηγούμενο άρθρο.

    Έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει αποδόσεις σταθερού εισοδήματος στις αποταμιεύσεις μέσω της αξιοποίησης της ανάπτυξης του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων.

    Τι είναι μια αποκεντρωμένη εφαρμογή χρηματαγοράς

    Με απλά λόγια, μπορείτε να φανταστείτε το Anchor Protocol ως μια τράπεζα που επεξεργάζεται καταθέσεις και δάνεια, αλλά δεν έχει κεντρικό διαμεσολαβητή, όπως θα περιμένατε από μια παραδοσιακή τράπεζα. Το Anchor Protocol βασίζεται στο υποκείμενο έξυπνο συμβόλαιο (ένα σύνολο κωδικών και προγραμμάτων που είναι αποθηκευμένα στο blockchain και εκτελούνται όταν πληρούνται προκαθορισμένες συνθήκες) για να διευκολύνει τις καταθέσεις και τα δάνεια.

    Πώς δουλεύει το Anchor Protocol ;

    Ας ακολουθήσουμε το ταξίδι της Daisy (καταθέτης), και του Bob (δανειολήπτης), τα δύο κύρια μέρη (stakeholders) εντός του Anchor Protocol.

    Αλληλεπίδραση μεταξύ καταθετών και δανειοληπτών στο πρωτόκολλο Anchor, που διευκολύνεται από το έξυπνο συμβόλαιο του Anchor

    Daisy η καταθέτης

    Η Daisy έχει κουραστεί από τα επιτόκια 0,5% που παίρνει από τις τράπεζες για τις αποταμιεύσεις της σε Cerificate Deposits (CDs). Στις 18 Οκτ 2021, η Daisy αποφασίζει να μετατρέψει τα 1000$ της σε UST το εγγενές νόμισμα του Terra και να τα καταθέσει στο Anchor Protocol για να λάβει μία ετήσια απόδοση ή APY όπως είπαμε παραπάνω 19.5%.

    Αναμενόμενο εισόδημα : Τα 1000$ UST από τις αποταμιεύσεις της Daisy αναμένεται να αυξηθούν σε 1.195$ UST τη 18 Οκτ 2022. Λαμβάνοντας έτσι τα 195$ κέρδος.

    Bob ο δανειολήπτης

    Ο Bob είναι κάτοχος κρυπτονομισμάτων και θέλει να δανειστεί 1000 δολάρια UST για να αγοράσει περισσότερα κρυπτονομίσματα ή για να αγοράσει ένα νέο τηλέφωνο. Αυτή τη στιγμή κατέχει μερικά κρυπτονομίσματα Proof-of-Stake (PoS), τα οποία οι παραδοσιακές τράπεζες δε δέχονται ως εγγύηση για δάνεια, αλλά το Anchor Protocol τα δέχεται.

    Έτσι, ο Bob αποφασίζει να δανειστεί 1000$ σε UST από το Anchor Protocol και βάζει ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία PoS αξίας 3000$.

    Το κόστος δανεισμού του Bob : Ο Μπομπ χρεώνεται με κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού, το οποίο πρέπει να καταβάλει στο Anchor Protocol μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου του.

    Πώς το Anchor Protocol εξασφαλίζει τη 19.5% απόδοση ;

    Η απόδοση 20% σταθερού εισοδήματος που καταβάλλει το Anchor Protocol στην Daisy (καταθέτης) χρηματοδοτείται κυρίως από δύο επίπεδα:

    1. Οι τόκοι δανεισμού που καταβάλει ο Bob
    2. Ανταμοιβές Staking που κερδίζονται μέσω των collaterals (των εγγυήσεων δηλαδή) του Bob

    Επίπεδο 1 : Τόκοι δανεισμού που καταβάλλονται από τον Bob (δανειολήπτης) στο Anchor Protocol

    Ο Bob είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τόκους στο Anchor Protocol για το δάνειο των 1000 δολαρίων που δανείστηκε – όπως ακριβώς είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τόκους αν πάρουμε ένα τραπεζικό δάνειο. Το επιτόκιο δανεισμού είναι ένα κυμαινόμενο επιτόκιο που επηρεάζεται από τον τρέχοντα δείκτη χρησιμοποίησης. Ο δείκτης χρησιμοποίησης παρακολουθεί πόσο αποτελεσματικά οι καταθέσεις δανείζονται στους δανειολήπτες στο Anchor Protocol.

    Το επιτόκιο δανεισμού είναι ένας ιδιόκτητος τύπος που χρησιμοποιείται εντός του Anchor Protocol

    Όταν ο δείκτης χρησιμοποίησης είναι υψηλός (70%), το επιτόκιο δανεισμού για τον Bob υπολογίζεται σε 31,4%. Ωστόσο, σε ένα σενάριο όπου ο λόγος χρήσης είναι χαμηλός (30%), το επιτόκιο δανεισμού για τον Bob μειώνεται στο 14,6%. Το σενάριο αυτό της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού δυσχεραίνει επομένως την Anchor να συνεχίσει να καταβάλλει ελκυστικό επιτόκιο στους καταθέτες.

    To Anchor αντιμετωπίζει το ζήτημα της μεταβλητότητας των επιτοκίων δανεισμού αξιοποιώντας το δεύτερο επίπεδο και προσπαθεί να παρέχει στην Daisy (καταθέτης) ένα ελκυστικό επιτόκιο καταθέσεων.

    Επίπεδο 2 : Ανταμοιβές στοιχηματισμού (staking rewards) που κερδίζει το πρωτόκολλο Anchor

    Το δεύτερο επίπεδο είναι μια καινοτομία μοναδική για το πρωτόκολλο Anchor και είναι η “μυστική σάλτσα” για την οποία το Anchor είναι σε θέση να πληρώνει στην Daisy ένα επιτόκιο 19.5% για τις καταθέσεις της.

    Τι είναι το Staking και τα Staking Rewards ;

    Είναι η πράξη κατοχής ή κλειδώματος ενός περιουσιακού στοιχείου κρυπτονομισμάτων σας για την υποστήριξη και την ασφάλεια ενός δικτύου blockchain.

    Σε αντάλλαγμα, ο staker ανταμείβεται για την εξασφάλιση της υποδομής του δικτύου και αποζημιώνεται με τη μορφή τόκου (Staking Rewards) που καταβάλλεται από το δίκτυο.

    Εδώ είναι ένας κατάλογος αποδόσεων για το staking που προσφέρονται σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων.

    Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Bob καλείται να καταθέσει κρυπτονομίσματα ως εγγύηση για τα δάνειά του. Εκτός του πρωτοκόλλου Anchor, ο Bob θα μπορούσε να έχει κάνει stake αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να κερδίσει ανταμοιβές.

    Με βάση το παράδειγμα στο παρακάτω διάγραμμα, ο Bob δανείζεται ένα δάνειο UST ύψους 1.000 δολαρίων και καταθέτει ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία PoS αξίας 3.000 δολαρίων, τα οποία υποθετικά κερδίζουν 10% ετήσιες ανταμοιβές (“τόκους”). Δεδομένου ότι το δάνειο είναι τρεις φορές υπερκαλυμμένο, η πραγματική απόδοση που λαμβάνει το Anchor από το καλυμμένο περιουσιακό στοιχείο σε σύγκριση με το δάνειο είναι 3 × 10% = 30%.

    Έτσι, το Anchor χρησιμοποιεί τις ανταμοιβές από το staking που κερδίζουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν μπει ως εγγύηση για να αποπληρώσει ένα μέρος των αποδόσεων των καταθέσεων του 20%. Το Anchor έχει ουσιαστικά ενεργοποιήσει τη “μεταφορά αποδόσεων” από τους δανειολήπτες στους καταθέτες μέσω της μετακύλισης των αποδόσεων που δημιουργούνται από τα εξασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών.

    Έτσι βάζοντας και τα δύο επίπεδα κάτω, βλέπουμε πώς ο Bob χρηματοδοτεί τους τόκους που κερδίζει η Daisy από τις καταθέσεις της.

    Το ποσοστό του Anchor και ο μηχανισμός σταθεροποίησης

    Πώς το Anchor Protocol διατηρεί τη σταθερότητα των επιτοκίων όταν ο αριθμός των δανειοληπτών και των καταθετών αυξομειώνεται συχνά;

    Ο συντελεστής του Anchor: είναι ο στόχος αναφοράς επιτοκίου για τις καταθέσεις των stablecoins του Anchor. Οι μέσες αποδόσεις του staking (staking yields) που προκύπτουν από όλα τα εξασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία καθορίζουν και καθοδηγούν τον συντελεστή του Anchor.

    Ο στόχος του Anchor είναι να εξασφαλίσει ότι το πραγματικό επιτόκιο καταθέσεων σταθεροποιείται γύρω από το επιτόκιο του Anchor Protocol.

    Δυναμική κατανομή των ανταμοιβών από το ποντάρισμα μεταξύ δανειοληπτών και δανειστών/καταθετών. Anchor Protocol White Paper

    Δυναμική διανομή μέσω των staking rewards

    Όταν το πραγματικό επιτόκιο καταθέσεων είναι > του συντελεστή του Anchor (αυτό υποδηλώνει ότι οι καταθέτες έχουν ρυθμιστεί να λαμβάνουν υπερβολικά υψηλούς τόκους) τότε το Anchor μειώνει τα staking rewards των καταθετών (το “α” στο διάγραμμα από πάνω μικραίνει) έως το επιτόκιο καταθέσεων να συγκλίνει προς το επιτόκιο του Anchor, όπου καταβάλλεται στους καταθέτες και οι τυχόν υπερβάλλουσες αποδόσεις που “κερδίζονται” πηγαίνουν στο Αποθεματικό Αποδόσεων του Anchor.

    Όταν το πραγματικό επιτόκιο καταθέσεων είναι < του συντελεστή του Anchor (όπου αυτό υποδηλώνει ότι οι καταθέτες έχουν οριστεί να λαμβάνουν ανεπαρκείς τόκους) επομένως, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ανταμοιβών από το staking, το “α”, ρέει προς την χρηματοδότηση του επιτοκίου καταθέσεων έως ότου συγκλίνει προς το επιτόκιο του Anchor. Στη συνέχεια, εάν υπάρχουν ελλείψεις αποδόσεων, η Anchor αντλεί από το αποθεματικό των αποδόσεων για να διασφαλίσει ότι το επιτόκιο καταθέσεων εξισώνεται με το επιτόκιο του Anchor.

    Το τρέχον ποσοστό του Anchor καθορίζεται από την διακυβέρνηση του Anchor στο 19.48% Αυτός ο δυναμικός μηχανισμός σταθερότητας διασφαλίζει έτσι ότι οι καταθέτες στο Anchor Protocol μπορούν να κερδίζουν μια όσο το δυνατόν πιο σταθερή απόδοση που συνδέεται άμεσα με το επιτόκιο.

    Είναι εγγυημένες οι αποταμιεύσεις μου; Πώς το εγγυάται αυτό η Anchor;

    Χρησιμοποιείται ένας μηχανισμός για την προστασία των καταθέσεων μέσω του υποκείμενου μηχανισμού ρευστοποίησης του Anchor. Όταν οποιοδήποτε δάνειο υπερβαίνει το όριο του 50% Loan-To-Value (LTV), ο μηχανισμός ρευστοποίησης έχει σχεδιαστεί για τη μερική ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων του δανειολήπτη για την αποπληρωμή του δανείου.

    Για παράδειγμα, ο Bob δανείζεται 1000 δολάρια και βάζει εγγύηση αξίας 3000 δολαρίων (τρέχον LTV: 33%). Εάν η αξία της εξασφάλισής του πέσει κάτω από 2000 δολάρια, αυτό θα σήμαινε ότι ο λόγος LTV του υπερβαίνει το 50% και η εξασφάλισή του θα ρευστοποιηθεί εν μέρει για την αποπληρωμή του δανείου του.

    Όμως όπως σε όλλα τα projects υπάρχουν και ρίσκα και ο κίνδυνος αυτός ο μηχανισμός να μην δουλέψει 100%.

    Ρίσκα και κίνδυνοι

    Το ρίσκο ενός hack

    Δεδομένου ότι το Anchor Protocol είναι ένα πρωτόκολλο DeFi, δεν μπορείτε ποτέ να αποκλείσετε τον κίνδυνο ενός hack. Σκεφτείτε το Poly Network και τα πολλά hacks του DeFi που συνέβησαν φέτος.

    UST αποσύνδεση (depegging)

    Το UST είναι συνδεδεμένο με το 1$ χρησιμοποιώντας έναν αλγοριθμικό μηχανισμό.

    Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το stablecoin είναι 100% αλγοριθμικό και δεν υποστηρίζεται από καμία εγγύηση.

    Δείτε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός του UST.

    Περιστρέφεται γύρω από δύο tokens τα UST και Terra (LUNA).

    Το δίκτυο της Terra θα αποτιμά πάντα το UST σε 1$ και θα εργάζεται για τη διατήρηση του στο 1$ αλγοριθμικά.

    Η αξία του UST προκύπτει από παράγοντες όπως η κυμαινόμενη αξία του δολαρίου και οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης που δρουν στο UST.

    Όταν η αξία του UST ξεπερνά το 1$, οι κάτοχοι του LUNA κινητοποιούνται να πουλήσουν τα κουπόνια τους για UST. Στη συνέχεια, το LUNA καίγεται και περισσότερο UST δημιουργείται.

    Από την άλλη πλευρά, όταν η αξία του UST πέφτει κάτω από το 1$, οι κάτοχοι UST κινητοποιούνται να πουλήσουν τα κουπόνια τους για το LUNA. Στη συνέχεια, το UST καίγεται και περισσότερο LUNA δημιουργείται.

    Αυτές οι ενέργειες και ο αλγόριθμος λειτουργούν παράλληλα για να επαναφέρουν την τιμή UST στο όριο στόχο του 1$.

    Εάν το UST δεν είναι σε θέση να διατηρήσει το δεσμό αυτό, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες στους χρήστες.

    Μέχρι τώρα, αυτό συνέβη μόνο μερικές φορές και η σύνδεση αποκαταστάθηκε γρήγορα.

    Η απόδοση δεν μπορεί να μην είναι βιώσιμη σε κάποιο crash

    Ωστόσο, όταν ξαφνικά συμβεί ένα crash της αγοράς, η απόδοση δεν θα είναι βιώσιμη.

    Πίσω στο crash των κρυπτονομισμάτων τον Μάιο του 2021, όπου περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εξαλείφθηκαν από το market cap των κρυπτονομισμάτων, το LUNA κατέρρευσε στο χαμηλό των 4,10 δολαρίων.

    Αυτό προκάλεσε μερικά προβλήματα:

    • Μείωσε το ποσό των τόκων που κερδίζει το πρωτόκολλο για την πληρωμή των καταθετών καθώς υπάρχουν λιγότεροι δανειολήπτες που πληρώνουν τόκους.
    • Οι δανειολήπτες που έχασαν χρήματα ενδέχεται να μην έχουν κίνητρο να επιστρέψουν πίσω.
    • Αύξησε τις ανταμοιβές του δανειολήπτη που καταβάλλονται σε ANC κατά ένα μεγάλο ποσό, πράγμα που σημαίνει ότι η προσφορά των ANC είναι εξαιρετικά υψηλή τώρα και με χαμηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια μιας πτωτικής περιόδου, θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση του ANC.

    Όταν συνέβη αυτό, η απόδοση 20% APY εξακολουθούσε να καταβάλλεται στους καταθέτες. Αλλά δεν υπήρχε αρκετό κεφάλαιο για την πληρωμή της απόδοσης.

    Ως αποτέλεσμα, αξιοποιήθηκε το αποθεματικό απόδοσης.

    Αυτό με φέρνει στο επόμενο σημείο.

    Το αποθεματικό ίσως εξαντληθεί

    Μετά τη συντριβή του Μαΐου 2021, το αποθεματικό απόδοσης σχεδόν εξαντλήθηκε.

    Για να μην συμβεί αυτό, η Terraform Labs άντλησε 70 εκατομμύρια δολάρια στο αποθεματικό απόδοσης του Anchor Protocol για να σταθεροποιήσει τα πράγματα.

    Όμως, τα καλά νέα είναι ότι το Anchor Protocol κατά τη στιγμή της σύνταξης έχει ακόμα 67 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στα αποθέματά του.

    Πώς μπορώ να πάρω 19.48% επιτόκιο από τις καταθέσεις μου ;

    Αρκετά με τις αναλύσεις όμως και ας δούμε παρακάτω με απλά βήματα πως θα πάρουμε αυτό το επιτόκιο από τις καταθέσεις μας.

    1. Μετατρέπουμε τα FIAT σε stablecoins (USDT/USDC/BUSD/DAI), μπορείτε να το κάνετε στα ανταλλακτήρια (Binance, Coinbase, Kraken, Kucoin, Bitfinex, Bittrex κλπ.).
    2. Ανταλλάζουμε τα stablecoins σε UST στα ανταλλακτήρια (Kucoin, Bitfinex, Coinbase, Uniswap).
    3. Δημιουργούμε ένα Terra Wallet μπορείτε να το κάνετε μέσω του Terra Station ή να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας από το Google Play Store.
    4. Γέφυρα UST στο πορτοφόλι Terra, στη συνέχεια, θα πρέπει να συνδέσετε το UST του εξωτερικού σας πορτοφολιού με το πορτοφόλι Terra χρησιμοποιώντας τη γέφυρα Terra Bridge. Το UST σας θα πρέπει να φτάσει στο πορτοφόλι σας Terra σε ένα ή δύο λεπτά.
    5. Τέλος, συνδέσουμε το πορτοφόλι Terra με το Anchor Protocol και καταθέτουμε UST.

    Πηγαίνουμε στο ΤΑΒ που λέει Earn και καταθέτουμε τα UST μας και αποδεχόμαστε τη συναλλαγή στο πορτοφόλι μας. Και έτσι θα παίρνουμε το επιτόκιο του Anchor Protocol.


    Πηγές : Medium, Anchor Protocol, Anchor Protocol WhitePaper, Seedly

    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πρέπει να κάνετε προσωπική έρευνα πριν επενδύσετε στο οτιδήποτε.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα