Τα 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Terra (LUNA)

    Το Terra (LUNA) είναι ένα project στον χώρο των κρυπτονομισμάτων που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τελευταία και έχει ανέβει ψηλά στην κατάταξη. Ας αναλύσουμε λοιπόν τα βασικότερα στοιχεία του για όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε αυτό.

    Το Terra (LUNA) είναι μια αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική υποδομή και πρωτόκολλο του blockchain που εισάγει ορισμένες μοναδικές έννοιες και θεωρίες στην αγορά. Το δίκτυο εκμεταλλεύεται ένα εγγενές token, ένα πρωτόκολλο για stablecoins, ένα σύστημα oracle και smart contracts για να προσφέρει στους χρήστες προγραμματιζόμενα χρήματα στο Internet.

    Το Terra ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 από τους Daniel Shin και Do Kwon. Ο Kwon ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Terraform Labs, της εταιρείας πίσω από την Terra. Eδρεύει στη Νότια Κορέα και είναι ένα πρωτόκολλο για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων με σταθερές τιμές.

    Πριν από την ανάπτυξη του Terra, ο Shin ίδρυσε και ηγήθηκε του Ticket Monster, αλλιώς γνωστό και ως TMON – μια σημαντική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Νότιας Κορέας. Αργότερα ίδρυσε το Fast Track Asia, ένα startup incubator που συνεργάζεται με επιχειρηματίες για την κατασκευή πλήρως λειτουργικών εταιρειών. Ο Kwon προηγουμένως ίδρυσε και υπηρέτησε ως CEO της Anyfi, μιας νεοσύστατης εταιρείας που παρέχει αποκεντρωμένες λύσεις ασύρματης δικτύωσης. Έχει επίσης εργαστεί ως μηχανικός λογισμικού για τη Microsoft και την Apple.

    Ας αναλύσουμε λοιπόν τα βασικότερα στοιχεία του Terra για όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε αυτό.

    1) Η αρχιτεκτονική του

    Η Terra χρησιμοποιεί μια προγραμματιζόμενη υποδομή για να παρέχει στην αγορά κρυπτονομίσματα που η τιμή τους σταθεροποιείται αυτόματα και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά. Για να επιτευχθεί αυτό, το δίκτυο βασίζεται σε έναν ελαστικό μηχανισμό νομισματικής προσφοράς. Η πλατφόρμα προσαρμόζει αυτόματα την προσφορά των σταθερών νομισμάτων της για να διασφαλίσει ότι οι τιμές τους παρέμειναν συνδεδεμένες με τα υποκείμενα περιουσιακά τους στοιχεία.

    Stablecoins: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι Stablecoins που διατίθενται στο Terra αυτήν τη στιγμή. Συγκεκριμένα, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο TerraUSD (UST) που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο των ΗΠΑ, στο TerraKRW (KRT) που είναι συνδεδεμένο με το γουόν της Νότιας Κορέας, στο TerraMNT που είναι συνδεδεμένο με το tugrik της Μογγολίας και στο TerraSDR (SDT), το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη μονάδα SDR του ΔΝΤ.

    Ο κύριος στόχος του Terra είναι τα stablecoins, τα οποία είναι κρυπτονομίσματα που συνδέονται με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο. Δεδομένου ότι τα stablecoins διατηρούν γενικά την ίδια τιμή, έχουν μεγαλύτερη ευκαιρία να αξιοποιηθούν ως ένας τρόπος μεταφοράς κεφαλαίων και αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, γεγονός που περιορίζει τη χρήση τους. Οι άνθρωποι που τα αγοράζουν τείνουν να τα κρατούν, ελπίζοντας ότι η τιμή θα ανέβει. Οι επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές ως προς την αποδοχή τους, επειδή η τιμή τους θα μπορούσε επίσης να μειωθεί άρα και τα έσοδα τους. Κανένα από τα δύο αυτά σενάρια δεν είναι πρόβλημα με τα stablecoins.

    Anchor Protocol: Το δίκτυο εισάγει το πρωτόκολλο Anchor ως ένα μέσο για τους κατόχους των stablecoin του Terra να κερδίζουν ανταμοιβές. Τα stablecoins του Terra κερδίζουν ανταμοιβές παρόμοιες με έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου. Το πρωτόκολλο υποστηρίζει άμεσες καταθέσεις και αναλήψεις. Το Anchor λειτουργεί επίσης ως πρωτόκολλο δανεισμού που επιτρέπει στους δανειολήπτες να χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία από μεγάλα PoS blockchains ως εγγύηση για βραχυπρόθεσμα δάνεια.

    Mirror Protocol: Οι χρήστες του Terra μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ανταλλάξιμα (fungible) στοιχεία χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Mirror. Αυτά τα νεοσυσταθέντα περιουσιακά στοιχεία είναι γνωστά ως συνθετικά. Συγκεκριμένα, για να κάνετε mint ένα περουσιακό στοιχείο του Mirror (mAsset), απλά πρέπει να κλειδώσετε περισσότερο από το 150% της αξίας του τρέχοντος στοιχείου σε stablecoins του Terra ή σε mAssets ως εγγύηση.

    GAS: Παρόμοια με την προσέγγιση του Ethereum, το Terra απαιτεί τη χρήση GAS για την εκτέλεση smart contracts ως χρέωση. Αυτή η στρατηγική βοηθά στην εξάλειψη των ανεπιθύμητων μηνυμάτων στο blockchain και προσθέτει ένα άλλο επίπεδο κινήτρων για τους miners για να εκτελέσουν αυτές τις ενέργειες.

    Staking: Μπορείτε επίσης να κάνετε stake το LUNA και να κερδίσετε ανταμοιβές. Στο οικοσύστημα του Terra, οι ανταμοιβές απο το staking προέρχονται από ένα συνδυασμό των GAS (τέλη υπολογισμών και συναλλαγών), φόρων και κυβερνητικών ανταμοιβών. Συγκεκριμένα, ένα μικρό ποσοστό της χρέωσης της συναλλαγής που κυμαίνεται από 0,1% έως 1% σε κάθε συναλλαγή του Terra ενισχύει αυτά τα κέρδη για τους συμμετέχοντες.

    Όταν κάνετε stake τα Luna δεσμεύετε αυτά τα tokens στο δίκτυο και χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση των συναλλαγών. Μπορείτε πάντοτε να κάνετε unstake τα tokens σας (το unstake μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες όμως). Εάν κάνετε stake το Luna σας, λαμβάνετε ένα ποσοστό των τελών της συναλλαγής που εισπράττει το Terra κατά τη χρήση των stablecoins του. Υπάρχει όμως ένα ρίσκο σε αυτό, που το αναφέρουμε παρακάτω.

    LUNA: Το LUNA είναι το εγγενές token για το οικοσύστημα Terra. Αυτό το νόμισμα εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς στο δίκτυο. Κυρίως, χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των μηχανισμών εξασφάλισης που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών των stablecoin του δικτύου. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να κλειδώνεται μέσω του staking αξία στο οικοσύστημα του Terra.

    Κατά τη στιγμή της γραφής βάση των στοιχείων του CoinMarketCap το LUNA έχει total max supply 970.889.664. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά 401.857.518 και η τιμή του κυμαίνεται στα 33,47€.

    Πηγή: TradingView

    Consensus: Το Terra είναι ένα δίκτυο DPoS (Delegated Proof-of-Stake). Αυτός ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι οι επικυρωτές εγκρίνουν συναλλαγές και προσθέτουν block στο blockchain. Για τις προσπάθειές τους, ανταμείβονται σε LUNA. Για να γίνετε επικυρωτής, πρέπει να είστε μεταξύ των κορυφαίων κατόχων LUNA. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτόν τον χαρακτηρισμό μπορούν ακόμα να κάνουν stake τα tokens τους και να τα αναθέσουν σε έναν επικυρωτή για να κερδίσουν παθητικές ανταμοιβές (εξού και το “Delegated” αφού μπορεί ένας χρήστης ουσιαστικά να θέσει κάποιον άλλο επικυρωτή εκπρόσωπο για τα LUNA του). Υπάρχει όμως ένα ρίσκο σε αυτό, που το αναφέρουμε παρακάτω.

    Governance: Οι κάτοχοι των LUNA έχουν επίσης λόγο για το μέλλον του Terra. Επειδή το LUNA είναι ένα governance token, οι κάτοχοι έχουν δικαίωμα ψήφου για το project. Το Terra χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό διακυβέρνησης με βάση την κοινότητα. Οι επικυρωτές αποκτούν δικαιώματα ψήφου σχετικά με ενημερώσεις ζωτικής σημασίας για το δίκτυο. Αυτές οι ενημερώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνικές αλλαγές, αναβαθμίσεις, αλλαγές στη δομή των τελών και πολλά άλλα. Οι μηχανισμοί διακυβέρνησης της κοινότητας είναι ιδανικοί επειδή παρέχουν συναίνεση για τις προτάσεις. Συγκεκριμένα, κάθε επικυρωτής μπορεί να υποβάλει προτάσεις για να ψηφιστούν από την κοινότητα.

    2) Τα tokens του Terra βοηθούν στην εξισορρόπηση των τιμών των stablecoins

    Αυτά τα tokens είναι ο τρόπος του Terra να διατηρήσει τις τιμές των stablecoins εκεί που πρέπει. Παρέχει επίσης κίνητρο για το trading μεταξύ του Luna και των stablecoins όταν χρειάζεται να αυξήσει ή να μειώσει το supply του stablecoin.

    Ας κάνουμε το εξής υποθετικό παράδειγμα: το UST, το stablecoin του Terra που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, είναι σε ζήτηση. Αυτό αύξησε την τιμή του στα 1,05$ όταν θα έπρεπε να είναι 1$. Για να αντισταθμίσει αυτό, η Terra πρέπει να προσθέσει περισσότερα UST tokens στην προσφορά (supply).

    Στη συνέχεια, το Terra επιτρέπει στους κατόχους των Luna να μετατρέψουν το Luna σε UST, με κάθε 1$ του Luna να αξίζει 1 UST. Αφού το κάνουν αυτό, μπορούν να πουλήσουν το UST στην υψηλότερη τιμή των 1,05$, βγάζοντας κέρδος 5% σε όσα Luna χρησιμοποιήσαν.

    Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας όλων των stablecoins του Terra. Και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, το Terra αφήνει τους holders του stablecoin να τα μετατρέψουν σε Luna με κέρδος. Αυτό μειώνει το supply του stablecoin και ωθεί την τιμή ξανά ψηλά.

    3) Το Terra είναι το πιο διάσημο νόμισμα στην Νότια Κορέα

    Μέχρι στιγμής, το Terra είχε την μεγαλύτερη επιτυχία του στη χώρα καταγωγής του, τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με ένα βίντεο του Terra από τον Μάιο του 2021, το stablecoin του που συνδέεται με το γουόν της Νότιας Κορέας χρησιμοποιείται από πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα ετησίως και για συνολικές δαπάνες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό το βίντεο ανέφερε επίσης ότι το stablecoin του Terra που συνδέεται με το Μογγολικό tugrig χρησιμοποιείται από 40.000 άτομα μηνιαίως.

    Το Terra έχει ήδη πελατειακή βάση. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση όμως ότι θα επεκταθεί επιτυχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά προς το παρόν, παρέχει ένα μεγάλο κίνητρο για να αγοράσει κάποιος το stablecoin τους που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο των ΗΠΑ.

    4) Το blockchain του κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά τα έσοδα

    Το κρυπτονόμισμα Luna δεν έχει εισχωρήσει ακόμα στα 10 κορυφαία νομίσματα της αγοράς βάση market cap. Αλλά το blockchain του Terra είναι ήδη ένα από τα μεγαλύτερα. Οι αριθμοί εσόδων από το Token Terminal έχουν το Terra στην πρώτη πεντάδα. Βρίσκεται πίσω από το Ethereum (ETH), το Binance Smart Chain και το Bitcoin και κοντράρεται στα ίσα με το Polygon (MATIC).

    Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για τους οπαδούς του Terra. Ενώ πολλά project κρυπτονομισμάτων δεν χρησιμοποιούνται ακόμη, το Terra είναι ένας από τα πιο κερδοφόρα projects.

    5) Έχει διαλειτουργικότητα (interoperability)

    Το Terra είναι 100% διαλειτουργικό. Το δίκτυο του έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε πολλαπλές αλυσίδες, συνδεδεμένες με το Cosmos IBC. Προς το παρόν, το Terra είναι live στο Ethereum και στο Solana. Οι προγραμματιστές έχουν ανακοινώσει σχέδια επέκτασης του πρωτοκόλλου τους ώστε να συμπεριλάβουν και άλλα κορυφαία blockchain στο εγγύς μέλλον.

    6) Είναι προγραμματιζόμενο

    Το Terra έχει μια ατζέντα ανάπτυξης. Το δίκτυο του επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν έξυπνα συμβόλαια στις γλώσσες προγραμματισμού Rust, Go ή AssemblyScript. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λειτουργικότητα στο Dapp σας μέσω της χρήσης των oracle του δικτύου. Τα Oracles είναι αισθητήρες εκτός της αλυσίδας που έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να μεταφέρουν δεδομένα από και προς το blockchain. Τα oracles είναι κρίσιμα για πολλά δίκτυα του blockchain, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για σκοπούς εύρεσης των τιμών.

    7) Κανονισμοί και υιοθέτηση

    Πέρα από το πρόβλημα που αναφέραμε προηγουμένως της ευρείας υιοθέτησης του Terra εκτός Ασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει ζητήματα στο μέλλον από κάποιους κανονισμούς. Διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τα CBDCs. Τα σταθερά νομίσματα της Terra θα μπορούσαν να χτυπηθούν εάν ενσωματωθούν οι αυστηροί νόμοι που αρνούνται τα stablecoins. Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει ήδη κάποιους αυστηρούς κανονισμούς στα κρυπτονομίσματα.

    8) Λίγοι nodes/επικυρωτές

    Το Terra επιτρέπει μόνο 130 ενεργούς επικυρωτές που διατηρούν το δίκτυο σταθερό αυτήν την στιγμή. Παρόλο που αυτό παρέχει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την ταχύτητα των συναλλαγών, κάνει όμως το Terra λιγότερο αποκεντρωμένο από άλλα blockchains. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβει στους 300 στο μέλλον.

    9) Υπάρχει κίνδυνος να χάσετε χρήματα που έχετε κάνει delegate

    Ένα σημαντικό πιθανό μειονέκτημα και κίνδυνος του LUNA είναι ότι όταν αναθέτετε τα tokens σας σε κάποιον επικυρωτή (όπως αναφέραμε προηγουμένως), διατρέχετε τον κίνδυνο το ποσό αυτό να μειωθεί εάν ο επικυρωτής πληροί μία από τις προϋποθέσεις περικοπής – γνωστές και ως slashing conditions. Όταν συμβεί αυτό, τόσο οι επικυρωτές όσο και αυτοί που τους έχουν αναθέσει τα tokens χάνουν μερικά tokens από το μερίδιο τους, οδηγώντας σε απώλεια περιουσιακών στοιχείων και κέρδη από το staking. Οι προϋποθέσεις περικοπής είναι η διπλή υπογραφή μιας συναλλαγής, αν ο κόμβος δεν ανταποκρίνεται ή πάρα πολλές χαμένες ψήφοι.


    Πηγές: fool.com, dyor-crypto.fandom.com, securities.io, broadhive.org

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα