Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Moonbeam (GLMR)

    Το Moonbeam Network ιδρύθηκε από τον Derek Yoo, Διευθύνοντα Σύμβουλο της PureStake, μιας πλατφόρμας που παρέχει μια ασφαλή και αξιόπιστη δημόσια υποδομή blockchain σε προγραμματιστές εφαρμογών του blockchain, σε έργα και επιχειρήσεις. Ο Stefan Mehlhorn, ειδικός στη διαχείριση και τις λειτουργίες της εταιρείας σε πρώιμο στάδιο, υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος τόσο του Moonbeam όσο και του PureStake. Ο Stefan έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τα Samsung Pay, Candibell Inc., LoopPay, Permessa, Thinking Phone Network, μεταξύ άλλων.

    Το Moonbeam (GLMR) κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου 2021 και είναι ένα βασισμένο σε substrate blockchain και συμβατό με το EVM (Ethereum Virtual Machine) που τρέχει σε parachain του Polkadot. Το Glimmer (GLMR) που είναι το εγγενές token του δικτύου χρησιμοποιείται για τις υπηρεσίες και την διαχείριση του, οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση, να πληρώνουν τέλη συναλλαγών, να κερδίζουν ανταμοιβές παρέχοντας ρευστότητα ή stake.

    Το Moonbeam όμως είναι πολύ περισσότερα από μια απλή εφαρμογή EVM. Είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο parachain που αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά του Ethereum. Η πλατφόρμα Moonbeam μπορεί να χειριστεί όλες τις συναλλαγές στο υποκείμενο blockchain του Ethereum με πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως η διακυβέρνηση εντός της αλυσίδας, το staking και οι ενσωματώσεις μεταξύ των διαφορετικών αλυσίδων.

    Το Moonbeam απλοποιεί την εμπειρία των προγραμματιστών συνδυάζοντας την πλήρη συμβατότητα με το Ethereum, συμπεριλαμβανομένης της επεκτασιμότητας (scalability), των ενσωματώσεων πολλαπλών αλυσίδων και της διακυβέρνησης στην αλυσίδα, με τη δύναμη του Polkadot. Το έργο προσφέρει πλήρη συμβατότητα του Ethereum στο περιβάλλον του Parachain του Polkadot, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη και επεκτάσιμη αλυσίδα Tier 1, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις γλώσσες προγραμματισμού και τα εργαλεία που έχουν συνηθίσει. Είναι συμβατό με το οικοσύστημα Substrate και Polkadot, το οποίο περιλαμβάνει block explorers, πορτοφόλια, parachains και πολλά άλλα, δίνοντας στους χρήστες την ευελιξία να επιλέξουν τα σωστά εργαλεία και υπηρεσίες για τη δουλειά που θέλουν να κάνουν.

    Αν ενδιαφέρεστε να επενδύσετε στο Moonbeam, εδώ θα βρείτε τα πιο βασικά του στοιχεία.

    1) Parachain στο Polkadot

    Οι δημοπρασίες Parachain είναι δημοπρασίες που πραγματοποιούνται στo relay chain του Polkadot ή στο Kusama για να καθοριστεί ποιο blockchain θα συνδεθεί με εκάστοτε το parachain slot. Μόλις ξεκινήσει η δημοπρασία, τότε κάθε έργο στο δίκτυο είναι ελεύθερο να υποβάλει την προσφορά του στo relay chain.

    Τα Parachains πωλούνται σε μια unpermissioned candle δημοπρασία – μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη δημοπρασία πλοίων τον 16ο αιώνα όπου ο νικητής ήταν ο πλειοδότης όταν έσβηνε η φλόγα δηλαδή στο τέλος της διαδικασίας – η οποία τερματίζεται μετά από τυχαίο χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το σύστημα. Οι δημοπρασίες τόσο για το Polkadot όσο και για το Kusama λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και οι ομάδες υποβάλλουν προσφορές χρησιμοποιώντας δύο πληροφορίες, το ποσό της προσφοράς και τη διάρκεια του slot. Οι ομάδες των projects υποβάλλουν προσφορές χρησιμοποιώντας DOT (ή KSM για το Kusama).

    Το Crowdloan επιτρέπει σε μια ομάδα να συγκεντρώνει DOT (για τα slots του Polkadot) ή KSM (για τα slots του Kusama) για να το χρησιμοποιήσει για την εκκίνηση της parachain δημοπρασίας. Έτσι, το Сrowdloan επιτρέπει στους ανθρώπους να συνεισφέρουν συμφωνώντας να κλειδώσουν το δικό τους DOT (KSM) μέχρι τη λήξη της μίσθωσης. Οι ομάδες μπορούν να ανταμείψουν τους συντελεστές τους με όποιον τρόπο κρίνουν κατάλληλο και μπορούν να δομήσουν το crowdloan τους με διάφορους τρόπους, φιλοξενώντας το είτε εγγενώς στο Polkadot (Kusama) είτε σε πλατφόρμα κάποιου τρίτου.

    2) Νικητής του Auction 2

    Αφού έχασε την πρώτη δημοπρασία parachain από το Acala, το Moonbeam έχει πλέον αναδειχθεί νικητής της δεύτερης δημοπρασίας parachain του Polkadot, συγκεντρώνοντας ένα ποσό ρεκόρ σε DOT από τους υποστηρικτές της. Πάνω από 200.000 συμμετέχοντες συνεισέφεραν τα DOT token τους στο crowdloan, το οποίο έφτασε τα 35 εκατομμύρια DOT μέχρι το τέλος της δημοπρασίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Moonbeam, η μέση συνεισφορά ήταν περίπου 170 DOT ανά συμμετέχοντα, κάτι που είναι ενδεικτικό της «ευρείας συμμετοχής από την παγκόσμια κοινότητα του Moonbeam». Λήφθηκαν συνεισφορές από μια μυριάδα διαφορετικών πηγών, οι οποίες περιλαμβάνουν το Moonbeam Foundation dApp, ανταλλακτήρια που το υποστηρίζουν, πορτοφολιά και παρόχους liquid staking.

    Για να ανταποδώσει στην κοινότητα που του επέτρεψε να μισθώσει για δύο χρόνια ένα Parachain στο Polkadot, το Moonbeam Foundation αποφάσισε να επεκτείνει τo reward pool του.

    Πρόσθετα 50 εκατομμύρια tokens GLMR έχουν προστεθεί στo pool επιβράβευσης για το crowdloan, ανεβάζοντας τις συνολικές ανταμοιβές σε 150 εκατομμύρια GLMR, ή το 15% της προσφοράς των αρχικά δημιουργημένων tokens. Η πληρωμή ανταμοιβών έχει επίσης αυξηθεί κατά 50%.

    Η μίσθωση του Moonriver για το parachain ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει 96 εβδομάδες, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2023. Η πλατφόρμα ξεκινάει σε τρεις φάσεις. Το τμηματοποιημένο χρονοδιάγραμμα εκκίνησης σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του αναπτυγμένου δικτύου, το οποίο πρόκειται να φτάσει σε πλήρη λειτουργικότητα αυτό το μήνα.

    3) Βαθμολογία ανταμοιβών Crowdloans

    Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τη ανταμοιβή των Crowdloans θα το εξηγήσουμε με αριθμούς. Αν κάποιος είχε επενδύσει σε Moonbeam, σήμερα θα έβγαζε 29.5$/DOT σύμφωνα με την τωρινή αξία του GLMR ενώ στο all time high θα έβγαζε 78$/DOT.

    4) GLMR Token

    Το νόμισμα GLMR μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στο αδελφικό δίκτυο του Moonbeam, το Moonriver. Το δίκτυο Moonriver τρέχει στην Kusama και διαθέτει contract-enabled parachains. Τα πλεονεκτήματα των smart contracts είναι γνωστά ότι επιτρέπουν γρήγορη και εύκολη ανάπτυξη. Το εγγενές token της Moonbeam, γνωστό ως Glimmer (GLMR), ξεκίνησε να πωλείται μέσω μιας ειδικής εκδήλωσης στην κοινότητα που ονομάζεται Take Flight. 100.000.000 GLMR (10% της συνολικής προσφοράς) διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Moonbeam. Θα υπάρχουν συνολικά 1 δισεκατομύριο tokens GLMR με ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 5%, επομένως θα υπάρχει απεριόριστη προσφορά των tokens. Κατά την στιγμή της γραφής είναι σε κυκλοφορία 77,8 εκατομμύρια GLMR και η τιμή του κυμαίνεται στα 7.43$.

    5) Το μέλλον του Moonbeam

    Το Moonbeam προσφέρει ένα περιβάλλον παρόμοιο με του Ethereum στο Substrate. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναδιανέμουν εύκολα τα υπάρχοντα smart contracts τους χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις ενσωματώσεις που ήδη χρησιμοποιούν, αλλά επίσης εκμεταλλεύεται το σύγχρονο πλαίσιο Substrate πάνω στο οποίο είναι χτισμένες όλες οι αλυσίδες νομισμάτων του Polkadot. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον. Το δίκτυο Moonbeam δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές με τα smart contracts που βασίζονται σε Solidity ή Vyper να «πάνε σε πολλαπλές αλυσίδες» και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο οικοσύστημα του Polkadot. Το blockchain του Polkadot επιτρέπει την απρόσκοπτη κοινή χρήση φόρτου εργασίας σε ένα νέο επίπεδο.

    Μέσω του Moonbeam, οι προγραμματιστές μπορούν να μετεγκαταστήσουν τα υπάρχοντα DApps του Ethereum στο Polkadot ή να δημιουργήσουν νέα χρησιμοποιώντας γνωστά εργαλεία ανάπτυξης του Ethereum. Τα εργαλεία στο Moonbeam εξασφαλίζουν ελάχιστες αλλαγές όταν τα DApps μετακινούνται μεταξύ των αλυσίδων.


    Πηγές: arover.net, parachains.info, cryptoslate.com, moonbeam.foundation

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα