3 πιθανοί λόγοι για τους οποίους το Polkadot δεν είναι από τους πρωτοπόρους σε σχέση με τον ανταγωνισμό του

    Το timing των δημοπρασιών για τα parachains και η έλλειψη διαλειτουργικότητας με το Ethereum ενδέχεται να έχουν επηρεάσει την αξία του Polkadot και την ανταγωνιστικότητά του έναντι άλλων πρωτοκόλλων επιπέδου 1.

    Το 2021 ήταν ένα είδος «ενηλικίωσης» για πολλά layer-1 (L1) πρωτόκολλα blockchain (ένα L1 πρωτόκολλο είναι και το Polkadot) και άλλα επειδή η ανάπτυξη του DeFi και των NFT ανάγκασε τους χρήστες να αναζητήσουν λύσεις εκτός του Ethereum (ETH) όπου τα υψηλά τέλη και η συμφόρηση του δικτύου του συνέχισαν να αποτελούν εμπόδια για πολλούς.

    L1 Πρωτόκολλα όπως το Fantom (FTM), το Avalanche (AVAX) και το Cosmos (ATOM) είδαν την αξία τους να αυξάνονται και τα οικοσυστήματα τους να ακμάζουν καθώς το 2021 έφτασε στο τέλος του. Εν τω μεταξύ, δημοφιλή projects όπως το Polkadot (DOT) δεν απέδωσαν, συγκριτικά με τα άλλα, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν πολλοί για το sharded πρωτόκολλο πολλαπλών αλυσίδων.

    FTM/USDT vs. AVAX/USDT vs. ATOM/USDT vs. DOT/USDT daily chart. Πηγή: TradingView

    Παραμερίζοντας τη συγκεκριμένη δυνατότητα που προσφέρει κάθε πρωτόκολλο όσον αφορά τις συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο και το χρόνο μέχρι την οριστικοποίηση τους, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην μικρότερη απόδοση του DOT σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές L1.

    Η διαλειτουργικότητα ένας παράγοντας κλειδί

    Ένα από τα κύρια θέματα του 2021 ήταν η διαλειτουργικότητα μεταξύ των χωριστών δικτύων blockchain, με μια γέφυρα στο Ethereum να είναι η πιο σημαντική σύνδεση που πρέπει να δημιουργηθεί λόγω του γεγονότος ότι η πλειονότητα των projects εκτελούνται επί του παρόντος σε αυτό δίκτυο.

    Πρωτόκολλα όπως το Fantom, το Binance Smart Chain, το Avalanche και το Harmony ανέπτυξαν cross-chain γέφυρες και αυτό οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση της τιμής τους, της συνολικής κλειδωμένης αξίας και της δραστηριότητας εντός των αλυσίδων τους.

    Παρά το γεγονός ότι το Polkadot σχεδιάστηκε ειδικά για να προσφέρει υποστήριξη πολλαπλών αλυσίδων ως ένα μετα-πρωτόκολλο «layer-zero», δεν υπήρξε κάποια σημαντική κυκλοφορία μιας γέφυρας που να συνέδεε το Polkadot με το Ethereum το 2021 και αυτό επηρέασε αρκετά το πρωτόκολλο αφού οι crypto traders έψαχναν να ασχοληθούν με το DeFi και τα NFTs.

    Ομοίως, το Cosmos δεν είδε την κυκλοφορία μιας σημαντικής γέφυρας που θα συνέδεε το οικοσύστημά του με το Ethereum, αλλά υπήρξαν μικρές ενσωματώσεις, όπως η προσθήκη του Ether ως εγγυητικό περιουσιακό στοιχείο στο Terra, το οποίο απέδειξε ότι ήταν δυνατή η συμβατότητα μεταξύ των αλυσίδων.

    Η καθυστερημένη έναρξη των δημοπρασιών για τα parachains στο Polkadot

    Καθώς το 2021 πλησίαζε στο τέλος του, όλα τα δίκτυα που αναφέρθηκαν προηγουμένως έβλεπαν μια υγιή ποσότητα δραστηριότητας και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πρωτοκόλλων, ενώ τα projects στο Polkadot ολοκλήρωναν ακόμη τις προετοιμασίες τους για να κυκλοφορήσουν στο κεντρικό δίκτυο.

    Αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι οι δημοπρασίες για τα parachains για το Polkadot ξεκίνησαν μόλις στις 11 Νοεμβρίου, όταν το Moonbeam (GLMR), ένα συμβατό με το Ethereum parachain έξυπνων συμβολαίων, εξασφάλισε την πρώτη θέση.

    Το DOT είδε την τιμή του να αυξάνεται στο ιστορικό υψηλό των 55$ στις 4 Νοεμβρίου, καθώς όσοι ενδιαφέρονταν να συνεισφέρουν στις δημοπρασίες για τα parachain αγόραζαν DOT, αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησαν επίσημα οι δημοπρασίες, η τιμή του ήταν ήδη σε πτωτική πορεία προς το χαμηλό των 16,53$ στις 22 Ιανουαρίου.

    Το Moonbeam κυκλοφόρησε επίσημα στο δίκτυο του Polkadot στις 11 Ιανουαρίου και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο συναλλαγές καθώς οι χρήστες μπόρεσαν τελικά να μεταφέρουν ERC-20 tokens στο οικοσύστημα του Polkadot.

    Η τιμή του DOT σημείωσε ελαφρά άνοδο μετά την κυκλοφορία του Moonbeam, αλλά υποχώρησε για άλλη μια φορά όπως και όλη η αγορά των κρυπτονομισμάτων.

    Τα οφέλη του να έχεις DOT

    Ένας τρίτος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τη δημοτικότητα και την τιμή του DOT είναι η σύγχυση σχετικά με το πού χρησιμοποιείται το κρυπτονόμισμα και τα οφέλη που παρέχει σε αυτούς που το έχουν.

    Σε πολλά από τα ανταγωνιστικά δίκτυα, το εγγενές κρυπτονόμισμα χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή ενεργειών συμβολαίου, όπως μεταφορές token ή ανταλλαγές, ενώ τα πρωτόκολλα που βρίσκονται στο οικοσύστημα του Polkadot χρησιμοποιούν τα εγγενή token τους για την πληρωμή των χρεώσεων τους.

    Εκτός από τη χρήση για συμμετοχή σε δημοπρασίες για τα parachains, οι κύριες χρήσεις του DOT περιλαμβάνουν το staking για την υποστήριξη της λειτουργίας και της ασφάλειας του δικτύου και για χρήση σε ψηφοφορίες διακυβέρνησης.

    Ενώ οι ικανότητες διακυβέρνησης είναι σημαντικές για τη συνολική υγεία των πρωτοκόλλων blockchain, οι μέσοι χρήστες κρυπτονομισμάτων δεν έχουν δείξει ακόμη πολύ ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους στις ψηφοφορίες και ενδιαφέρονται περισσότερο για πράγματα όπως το gaming, το DeFi και τα NFT.

    Πολλά L1 πρωτόκολλα λανσάρουν προγράμματα για προγραμματιστές και κίνητρα ρευστότητας και τα επερχόμενα πρωτόκολλα DeFi εξακολουθούν να προσφέρουν ευκαιρίες για staking υψηλής απόδοσης. Επί του παρόντος, το DOT προσφέρει 13,94% APR στους συμμετέχοντες στο staking και πιθανότατα αυτό δεν είναι αρκετό για να ικανοποιήσει την όρεξη πολλών χρηστών που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και πιο γρήγορα.

    Η μακροπρόθεσμη προοπτική για το Polkadot παραμένει ισχυρή και το έργο έχει μια ενεργή και αφοσιωμένη κοινότητα οπαδών ταυτόχρονα με μια έμπειρη ομάδα ανάπτυξης με επικεφαλής τον συνιδρυτή του Ethereum, Δρ. Gavin Wood.

    Η κυκλοφορία του Moonbeam μπορεί πράγματι να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για το DOT, καθώς η συμβατότητα πολλαπλών αλυσίδων είναι πλέον ζωντανή και άλλα parachain projects θα ξεκινήσουν σύντομα στο κεντρικό δίκτυο, αλλά μένει να δούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί για το δίκτυο για να καλύψει τη διαφορά του από τους L1 ανταγωνιστές του που έχουν προβάδισμα στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αλυσίδων και αυξημένη δραστηριότητα εντός της αλυσίδας τους.

    Αν σας ενδιαφέρει το Polkadot μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω μια μικρή έρευνα που έχουμε κάνει για αυτό:


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα