Οι 8 μεγαλύτεροι μύθοι γύρω απο το Ethereum 2.0

    Το Ethereum 2.0 είναι μια πολυαναμενόμενη αναβάθμιση στο Ethereum, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα το 2022. Δέν είναι απλώς μια ενημέρωση ή ένα hard fork, είναι ένα εντελώς νέο blockchain που λειτουργεί με το σύστημα Proof-of-Stake.

    Υπάρχουν πολλές εικασίες για το Ethereum 2.0. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο αναλύουμε τους 8 μεγαλύτερους μύθους σχετικά με αυτό το επόμενο στάδιο του Ethereum.

    1) Το Ethereum 2.0 θα είναι μια απλή αναβάθμιση ταχύτητας για το Ethereum

    Ενώ το Ethereum έχει βιώσει πολλά hard-forks, το Ethereum 2.0 θα είναι μια παραδειγματική αλλαγή. Οι περισσότερες αναβαθμίσεις του Ethereum καταλήγουν σε hard-forks λόγω των διαφωνιών. Τον χρήστη αυτά τα hard-forks συνήθως δεν τον επηρεάζουν, παρόμοια με το πώς ένα κινητό τηλέφωνο ή ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να ενημερώσει αυτόματα το λειτουργικό του σύστημα.

    Ωστόσο, το Ethereum 2.0 είναι μια διαφορετική έκδοση του Ethereum στην δομή του. Θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Stake αντί για αυτόν που έχει τώρα τον Proof-of-Work. Θα χρησιμοποιήσει επίσης μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική για να αυξήσει το scalability του, δηλαδή, να μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα δίχως προβλήματα.

    Λόγω αυτών των δομικών διαφορών, το Ethereum 2.0 δεν θα είναι ένα απλό hard-fork. Αντ ‘αυτού, αυτήν την στιγμή υλοποιείται ως μια ανεξάρτητη αλυσίδα, αλλά με το πλάνο να είναι να συγχωνευτεί με τους λογαριασμούς και τα contracts του Ethereum 1.0 (δηλαδή με την αλυσίδα του Ethereum 1.0). Οι λεπτομέρειες αυτής της συγχώνευσης εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση.

    2) Το Ethereum 2.0 έρχεται με μία μόνο αναβάθμηση

    Για να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση, η εισαγωγή του Ethereum 2.0 θα γίνεται σταδιακά. Η πρώτη φάση, η Φάση 0 ήρθε πέρσι τον Δεκέμβριο του 2020. Εισήγαγε το Beacon chain και το staking αλλά δεν έχει πιο περίπλοκες λειτουργικότητες όπως τα smart contracts.

    Η Φάση 1, το επόμενο στάδιο του Ethereum 2.0, θα εισαγάγει τα shard chains. Το Sharding είναι μια δομική καινοτομία που εισήχθη στο Ethereum 2.0 και υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά το scalability του. Είναι εμπνευσμένο από το database sharding.

    Η Φάση 2 θα είναι το τελευταίο στάδιο της αναβάθμισης του Ethereum 2.0. Θα συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα των λογαριασμών, οι μεταφορές/συναλλαγές και η λειτουργικότητα των smart contracts.

    Κάθε μία από αυτές τις φάσεις θα χρειαστεί χρόνο για να εφαρμοστεί και να δοκιμαστεί διεξοδικά. Η Φάση 0 του Ethereum 2.0 ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2020, η Φάση 1 ίσως έρθει προς τα τέλη του 2021 ή το 2022 και έπειτα θα ακολουθήσει το τελικό στάδιο της αναβάθμισης, η Φάση 2.

    3) Το Ethereum 2.0 θα έχει το δικό του token

    Το Ethereum έχει μόνο ένα εγγενές token το ETH. Αυτό είναι το εγγενές περιουσιακό στοιχείο του Ethereum και θα είναι επίσης το εγγενές περιουσιακό στοιχείο και του Ethereum 2.0.

    Η φάση 0 του Ethereum 2.0 θα δέχεται καταθέσεις από τους χρήστες που θα ήθελαν να γίνουν επικυρωτές. Οι επικυρωτές εργάζονται στο σύστημα Proof-of-Stake με σκοπό την ασφάλεια του δικτύου. Ουσιαστικά κάνουν stake τα ETH τους και ως ανταμοιβή κερδίζουν παραπάνω ETH.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Φάση 0 έχει πολύ περιορισμένη λειτουργικότητα και δεδομένου ότι προς το παρόν έχει προγραμματιστεί μόνο μια μονόδρομη γέφυρα για τη μετάβαση των ETH στο Ethereum 2.0 της Φάσης 0, τα ETH που αποστέλλονται στο Ethereum 2.0 στη Φάση 0 θα είναι ουσιαστικά κλειδωμένα και μη προσβάσιμα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Μέχρι να έρθουν οι επόμενες φάσεις που θα υλοποιήσουν την λειτουργικότητα του να μπορεί κάποιος να ξεκλειδώσει και να τραβήξει πίσω τα κλειδωμένα του ETH που είχε βάλει για το staking.

    4) Το ETH 2 θα εξακολουθεί να οργανώνεται γύρω από blocks

    Το ETH 2.0 θα συνεχίσει να βασίζεται στο blockchain, αλλά στην πραγματικότητα θα οργανωθεί γύρω από slots και epochs (Εποχές). Αυτή τη στιγμή έχει οριστεί ένα slot διάρκειας 12 δευτερολέπτων. Σε κάθε slot, μια επιτροπή επικυρωτών θα βεβαιώνει την εγκυρότητα των blocks. Τα πιστοποιημένα blocks θα περιλαμβάνονται σε αυτό το slot, αν και τα slots μπορούν επίσης να είναι και κενά.

    Μια άλλη σημαντική μονάδα είναι η Εποχή. Η Εποχή είναι ένας σταθερός αριθμός από slots (επί του παρόντος 32), μετά τον οποίο οι επιτροπές των επικυρωτών ανασχηματίζονται με διαφορετικούς χρήστες.

    5) Το Ethereum 2.0 δεν είναι ασφαλές

    Δεδομένου ότι η δυσκολία για να συμμετέχει κάποιος στο ETH 2.0 είναι χαμηλότερη (δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολλή ηλεκτρική ενέργεια ή να επενδύσετε σε υλικό για mining) σε σύγκριση με το δίκτυο που χρησιμοποιεί τον μηχανισμό Proof-of-Work, η κοινότητα των χρηστών των κρυπτονομισμάτων ανησυχεί για την ασφάλεια του Proof-of-Stake.

    Αυτές οι ανησυχίες είναι εύλογες αλλά, στο τέλος της ημέρας, αβάσιμες. Η βασική διαφορά μεταξύ του Proof-of-Stake και των άλλων αλγόριθμων συναίνεσης είναι ότι οι επικυρωτές έχουν επενδύσει χρήματα σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα και στο πρότζεκτ γενικότερα.

    Κατά τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου, για να επιτεθεί κάποιος στο δίκτυο, θα έπρεπε να κάνει stake πάνω από 3,6 εκατ. ETH. Εάν ένας κακόβουλος επικυρωτής αποφασίσει να επιτεθεί στο Ethereum, θα χάσει και το δικό του μερίδιο που έχει κάνει stake (πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια αυτήν την στιγμή που γράφεται το άρθρο).

    6) Το Ethereum 2.0 προσφέρει υψηλές ανταμοιβές

    Κάποιοι χρήστες του Ethereum έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το δίκτυο και συνεχίζουν να τις διαδίδουν στα social media δημιουργώντας hype.

    Η αλήθεια είναι ότι με το ETH 2.0 δεν γίνεται να γίνει κάποιος γρήγορα πλούσιος. Πρώτον, οι ανταμοιβές μειώνονται καθώς περισσότερα άτομα εισέρχονται στο δίκτυο. Όταν το Beacon Chain άρχισε να λειτουργεί, το APR (ετήσιο επιτόκιο) ήταν αρκετά υψηλό, της τάξεως του 22%. Κατά τη στιγμή της σύνταξης, είναι 5,8% (μπορείτε να το παρακολουθήσετε μέσω του Ethereum Launchpad) και πιθανότατα θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

    Σε αυτό το σημείο μπορεί να αρχίσετε να αναρωτιέστε γιατί οι άνθρωποι κάνουν stake στο Ethereum, παρόλο που δεν υπόσχεται υψηλά επιτόκια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Αρχικά, αν και χαμηλή, η απόδοση είναι αρκετά σταθερή, η επένδυση σε altcoins μπορεί να σας αποφέρει 100x ανταμοιβή, όπως έχει συμβεί σε πολλά projects, αλλά μπορεί επίσης και να αποτύχει, αφήνοντας σας με άδεια χέρια και με τα χρήματα χαμένα, όπως έχει συμβεί πάρα πολλές φορές. Σε αντίθεση με το Ethereum που είναι ένα νόμισμα που έχει αποδείξει την αξία του στον χώρο εδώ και χρόνια.

    Επίσης, πολλοί επικυρωτές του ETH πιστεύουν στην επίδραση του Ethereum στον χώρο (DeFi, NFT και άλλες εφαρμογές) και θέλουν να υποστηρίξουν το δίκτυο και να το κάνουν πιο ασφαλές μέσω του να κάνουν staking τα tokens τους (όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των επικυρωτών, τόσο πιο decentralized γίνεται το δίκτυο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό όπως έχουμε αναφέρει).

    7) Το Ethereum 2.0 δεν θα είναι ρευστοποιήσιμο

    Ναι, αυτή τη στιγμή το ETH2 δεν είναι ρευστοποιήσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι όσον αφορά τα tokens που έχετε κάνει staking δεν μπορείτε να τα κάνετε ανάληψη ή να τα χρησιμοποιήσετε trading. Δεν θα είναι πάντα έτσι όμως. Η ομάδα που δουλεύει στην ανάπτυξη του σχεδιάζει να επιτρέψει τις αναλήψεις ως μέρος της Φάσης 1.5, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα κυκλοφορήσει σε 2 χρόνια περίπου.

    8) Η αναβάθμιση στο Ethereum 2.0 θα είναι ενοχλητική για έναν τυπικό χρήστη

    Εάν είστε ένας ένας χρήστης αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps) ή θέλετε να κάνετε συναλλαγές στο Ethereum, ίσως αναρωτιέστε πώς η αναβάθμιση αυτή του δικτύου θα επηρεάσει τις συναλλαγές σας και την εκτέλεση των smart contracts ή την χρήση των DApps. Ευτυχώς για εσάς, οι μηχανισμοί της αλληλεπίδρασης με το δίκτυο θα παραμείνουν οι ίδιοι, στην πραγματικότητα, οι βελτιώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Με την ανάπτυξη του sharding και των rollups, ουσιαστικά αυξάνεται ο ρυθμός των συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο (TPS) από 9-15 σε 100.000 TPS. Αυτό θα μειώσει και τη συμφόρηση του δικτύου και τις χρεώσεις των συναλλαγών (gas). Ως αποτέλεσμα, οι πλατφόρμες DeFi και οι αποκεντρωμένες εφαρμογές θα έχουν περισσότερο χώρο και ευκαιρίες για να επιτύχουν το scalability που επιθυμούν.

    Πηγές: Quantstamp, innov8tiv

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα