Τα 11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Algorand (ALGO)

    Το Algorand (ALGO) είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κρυπτονομίσματα. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία σχετικά με το Algorand για όσους σκοπεύουν να επενδύσουν σε αυτό.

    11 λεπτά ανάγνωση

    Το Algorand (ALGO) είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κρυπτονομίσματα. Πρόσφατα επίσης επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα χάρη σε μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή του στο πείραμα κρυπτονομισμάτων του Ελ Σαλβαδόρ μιας που συνεργάζεται με τη λατινική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Koibanx που είναι πίσω από το επίσημο πορτοφόλι του Ελ Σαλβαδόρ.

    Δημιουργήθηκε από τον πρωτοπόρο στο χώρο της κρυπτογραφίας και της επιστήμης των υπολογιστών, βραβευμένο με βραβείο Turing και καθηγητή του MIT, Silvio Micali. Σχεδίασε την πλατφόρμα Algorand με μια διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα ερευνητών, μαθηματικών, κρυπτογράφων και οικονομολόγων για να εγγυηθεί την πραγματική αποκέντρωση, την κλιμάκωση και την ασφάλεια. Τον Απρίλη του 2019 ξεκίνησε το TestNet και τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε το MainNet. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία σχετικά με το Algorand για όσους σκοπεύουν να επενδύσουν σε αυτό.

    1) Η ιστορία του Algorand

    • 1 Φεβρουαρίου 2018 – Ανακοινώνει χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων δολαρίων από την Pillar και την Union Square Ventures.
    • 1 Μαΐου 2018 – Μοιράζεται στοιχεία σχετικά με το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο συμφωνίας του, το Byzantine, με τεχνικές εξελίξεις που υποστηρίζουν το Proof-of-Stake blockchain του.
    • 20 Ιουλίου 2018 – Εγκαινιάζει το TestNet και καλεί τα μέλη της κοινότητας να συμμετάσχουν.
    • 9 Οκτωβρίου 2018 – Κυκλοφορεί τον πρώτο του open-source κώδικα τυχαίας επαληθεύσιμης λειτουργίας (VRF), παρέχοντας την κλίμακα και την ταχύτητα για την υποστήριξη εκατομμυρίων χρηστών.
    • 24 Οκτωβρίου 2018 – Ολοκληρώνει την διοικητική του ομάδα, διορίζοντας τον Steve Kokinos ως CEO και τον Sean Ford ως COO.
    • 24 Οκτωβρίου 2018 – Εξασφαλίζει χρηματοδότηση 62 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν ευρύ παγκόσμιο επενδυτικό όμιλο.
    • 11 Δεκεμβρίου 2018 – Το Algo Capital ανακοινώνει ένα fund 100 εκατομμυρίων δολαρίων για επένδυση σε καινοτόμες εφαρμογές που θα φτιαχτούν στην πλατφόρμα του Algorand.
    • 25 Ιανουαρίου 2019 – Ανακοίνωση του Vault: Fast Bootstrapping για το δίκτυο Algorand.
    • 1 Φεβρουαρίου 2019 – Το Developer.Algorand.org ξεκινά, δίνοντας στους προγραμματιστές τους πόρους που χρειάζονται για να οικοδομήσουν πάνω σε μια οικονομία χωρίς σύνορα.
    • 4 Φεβρουαρίου 2019 – Συμβάλλει σε 4 μετακβαντικά πρότυπα που εισέρχονται στον 2ο γύρο του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και ενός Διαγωνισμού Τεχνολογίας.
    • 11 Φεβρουαρίου 2019 – Δημοσιεύει το BLS Signatures Standard Draft στο IETF.
    • 13 Φεβρουαρίου 2019 – Κυκλοφορεί το SDK Go.
    • 13 Μαρτίου 2019 – Κυκλοφορεί το JavaScript SDK.
    • 29 Μαρτίου 2019 – Καλωσορίζει τον Maurice Herlihy, διάσημο εμπειρογνώμονα κατανεμημένων υπολογιστών.
    • 4 Απριλίου 2019 – Ο Silvio Micali κυκλοφορεί την επισκόπηση της τεχνολογίας του Algorand.
    • 16 Απριλίου 2019 – Το Algorand ανοίγει στο κοινό το TestNet και το κάνει δημόσιο.
    • 23 Μαΐου 2019 – Το AssetBlock συμμετέχει στο οικοσύστημα του Algorand για να χτίσει αποκλειστικά στο Algorand τον εκσυγχρονισμό των επενδύσεων στα ακίνητα.
    • 28 Μαΐου 2019 – Ο Greg Colvin, που στο παρελθόν ήταν στο Ethereum, εντάσσεται στην ομάδα Theory τoy Algorand για να εργαστεί σε βασικά στοιχεία του Roadmap.
    • 5 Ιουνίου 2019 – Το Otoy χτίζει στο Algorand για να εκδημοκρατίσει το Holographic Computing.
    • 5 Ιουνίου 2019 – Το Algorand Foundation ανακοινώνει την πρώτη δημοπρασία, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του MainNet.
    • 6 Ιουνίου 2019 – Παγκόσμια πανεπιστήμια συμμετέχουν στο οικοσύστημα του μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα του Algorand Foundation για περαιτέρω αποκέντρωση του δικτύου.
    • 7 Ιουνίου 2019 – Το SyncSort συμμετέχει στο οικοσύστημα του για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε δεδομένα να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες επενδύσεις στην τεχνολογία.
    • 12 Ιουνίου 2019 – Το Flipside Crypto και το Algorand συνεργάζονται για την ενεργοποίηση των Analytics για τα DApps.
    • 12 Ιουνίου 2019 – Ξεκινάει το πρόγραμμα Bug Bounty, καθώς το Algorand ξεκινάει να κάνει τον κώδικα του open source.
    • 19 Ιουνίου 2019 – Το Algorand Foundation σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια οικονομία με την εναρκτήρια δημοπρασία του.
    • 25 Ιουνίου 2019 – Το blockchain του Algorand επιβεβαιώνεται και επίσημα ότι δε θα γίνει ποτέ fork από το Runtime Verification.
    • 17 Ιουλίου 2019 – Το Algorand γίνεται το πρώτο blockchain μέλος του ISDA που επιταχύνει την ανάπτυξη των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
    • 9 Αυγούστου 2019 – Το εγγενές token, το ALGO, γίνεται ένα από τα ταχύτερα tokens που έχουν μπει στο Coinbase.
    • 26 Αυγούστου 2019 – Το τεχνικό όραμα του Layer-1 διατυπώνεται από τον Silvio Micali.

    2) Συμμετοχή στο Πρωτόκολλο

    Όλοι οι χρήστες στο πρωτόκολλο του Algorand που έχουν ALGO μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο πρωτόκολλο συναίνεσης. Για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση και τον κίνδυνο, οι χρήστες αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα spending keys τους που τα χρησιμοποιούν για να ξοδέψουν το stake τους στο πρωτόκολλο. Εναλλακτικά, κάθε χρήστης που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρωτόκολλο επιμελείται και καταχωρεί ένα κλειδί συμμετοχής. Με τη βοήθεια αυτού του κλειδιού, οι λογαριασμοί μπορούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία και την υποβολή προτάσεων για τα blocks του οικοσυστήματος του blockchain. Η χρήση των κλειδιών συμμετοχής καθιστά τα ALGO του χρήστη ασφαλή ακόμη και στην περίπτωση που ο κόμβος που συμμετέχει παραβιάζεται.

    3) Αυτοεπιλογή μέσω μιας τυχαίας επαληθεύσιμης συνάρτησης (VRF)

    Κάθε block στο blockchain του Algorand αντικατοπτρίζει ένα νέο seed τυχαίας επιλογής που είναι απρόβλεπτο εκ φύσεως. Αυτό το seed προβλέπει ποιος χρήστης πρέπει να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο του πρωτοκόλλου συναίνεσης. Όσο δεσμεύεται στο blockchain, κάθε χρήστης ενημερώνεται για αυτό το συγκεκριμένο seed (βλέποντας το παρόμοιο seed). Ένας χρήστης επαληθεύει με ιδιωτικότητα εάν του επιτρέπεται να συμμετάσχει εκτελώντας μια τυχαία επαληθεύσιμη συνάρτηση (VRF) με τη βοήθεια του ιδιωτικού κλειδιού της συμμετοχής του και του seed. Αυτή η διαδικασία του υπολογισμού είναι πολύ μικρή. Δίνει μια ψευδοτυχαία έξοδο με απόδειξη που έχει κρυπτογραφικό χαρακτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του αποτελέσματος. Μετά την αποστολή της απόδειξης, ο χρήστης μπορεί να επιβεβαιώσει την κατάσταση της επιλογής του στη διαδικασία της συμμετοχής σε οποιονδήποτε χρειαστεί.

    4) Αυθεντική Proof-of-Stake (PPoS) τεχνολογία

    Το γεγονός ότι οι χρήστες επιλέγονται να συμμετάσχουν στο πρωτόκολλο ανάλογα με το stake (συνολικός αριθμός ALGO) που κατέχουν, καθιστά αυτό το πρωτόκολλο μια αυθεντική Proof-of-Stake τεχνολογία, που ονομάζεται και ως PPoS. Η τυχαία επαληθεύσιμη συνάρτηση λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με ένα σταθμισμένο λαχείο, σαν το κάθε ALGO που υπάρχει σε έναν λογαριασμό να λαμβάνει ένα ιδιωτικό λαχείο. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί ένας λογαριασμός για την συμμετοχή όταν αυτός περιέχει περισσότερα ALGO.

    5) Αντικατάσταση των χρηστών

    Μιλώντας για τη συμμετοχή των χρηστών στην πιστοποίηση των block χρησιμοποιώντας VRF, επιλέγονται τυχαία και με ιδιωτικότητα χωρίς καμία δημόσια επικοινωνία μεταξύ των χρηστών στην πλατφόρμα. Καθώς αυτή η διαδικασία και η εκτέλεσή της χρειάζεται το ιδιωτικό κλειδί του χρήστη, κανείς εκτός από τον χρήστη δεν έχει τις πληροφορίες για την επιλογή του. Δεν είναι γνωστό από έναν αντίπαλο για το ποιος είναι σημαντικός στη δημιουργία του επόμενου block εως ότου θα είναι πολύ αργά για να επωφεληθούν από μια επίθεση. Ο χρήστης έχει ήδη στείλει τα μηνύματά του και έχει ολοκληρώσει το μερίδιο της ευθύνης του στο πρωτόκολλο της συναίνεσης. Μετά από όλα αυτά, για κάθε βήμα του πρωτοκόλλου, επιλέγεται τυχαία και κρυφά ένα ξεχωριστό υποσύνολο συμμετεχόντων, το οποίο δεν σχετίζεται με τα προηγούμενα υποσύνολα.

    6) Smart Contracts

    Η διάδοση των Smart Contracts (έξυπνα συμβόλαια) είναι δαπανηρή και η τεχνολογία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πραγματικών εφαρμογών. Αυτά τα εμπόδια πρέπει να εξαλειφθούν για να είναι εφικτή η ευρεία υιοθέτηση. Αυτά τα εμπόδια καταργούνται με τα έξυπνα συμβόλαια του Algorand (ASC1), τα οποία αποτελούν μια αξιόπιστη, απρόσκοπτη λύση με αποδεδειγμένη απόδοση. Τα έξυπνα συμβόλαια (ASC1) δεν είναι μόνο ταχύτερα, scalable και οικονομικά αποδοτικά, αλλά είναι επίσης προηγμένα λειτουργικά, επιτρέποντας τις εξελιγμένες και περίπλοκες εφαρμογές. Οι χρήστες μπορεί να είναι σίγουροι ότι το πρόγραμμα εκτελέστηκε χωρίς σφάλμα και ότι τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν όταν χρησιμοποιούν τα έξυπνα συμβόλαια του Algorand (ASC1), τα οποία είναι trustless προγράμματα που λειτουργούν στο blockchain του Ethereum.

    Ενσωματώνονται στο Layer-1 του Algorand, όπου κληρονομούν την ίδια ισχυρή ταχύτητα, κλιμάκωση, τελικότητα και ασφάλεια με την ίδια την πλατφόρμα του Algorand. Είναι επίσης οικονομικά αποδοτικά και χωρίς σφάλματα, χάρη στην ενσωμάτωσή τους αυτή.

    Τα ASC1 έχουν τη δυνατότητα της αυτόματης επιβολής προσαρμοσμένων κανόνων και λογικής, που κυμαίνονται από την απλή δήλωση του τρόπου μεταφοράς των περουσιακών στοιχείων σε πιο περίπλοκη λογική και ροή στη λογική των εφαρμογών.

    Αναπτύσσονται στο Transaction Execution Approval Language (TEAL), το οποία είναι μια νέα γλώσσα προγραμματισμού και στο PyTeal, το οποίο είναι μια σύνδεση με την γλώσσα της Python, η οποία χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με το ASC1.

    Επειδή τα έξυπνα συμβόλαια είναι αποτελεσματικά και αυτοματοποιημένα, επιτρέπουν τη αλλαγή κάποιων στοιχείων της οικονομίας και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Επιτρέπουν επίσης την εκτέλεση συμφωνιών χωρίς την ανάγκη συμμετοχής τρίτων.

    7) Algorand Standard Assets (ASA)

    Στο blockchain του Algorand, το Algorand Standard Assets (ASA) παρέχει έναν τυποποιημένο μηχανισμό Layer-1 για την αναπαράσταση κάθε μορφής περιουσιακών στοιχείων στο δίκτυο. Σε αυτήν την κατηγορία ενδέχεται να συμπεριληφθούν περιουσιακά στοιχεία που είναι fungible, non-fungible (NFT), restricted fungible και restricted non-fungible. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στη σημερινή οικονομία, υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν. Παρακάτω βρίσκονται μερικές από τις δυσκολίες:

    1. Η επίτευξη της πρόσβασης σε παγκόσμιες και ψηφιακές αγορές.

    2. Η δυνατότητα της μεταφοράς να είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο.

    3. Ο διακανονισμός να ολοκληρώνεται σε πραγματικό χρόνο.

    4. Οι περιορισμοί των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να είναι απλοί στην εφαρμογή και την επιβολή τους.

    5. Η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, όπως η συμμόρφωση στους κανόνες και η υποβολή των αναφορών, είναι σημαντική.

    8) Ενεργοποιήσεις νέων λειτουργιών λόγω των ASA και του RBAC

    Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων βάσει ρόλων (Role-Based Asset Control – RBAC) είναι ένας τύπος ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων που είναι προαιρετικός και προσαρμόσιμος για τους εκδότες και τους διαχειριστές ώστε να καλύπτουν τις επιχειρηματικές, συμμορφωτικές και κανονιστικές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    1. Οι λογαριασμοί των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να αναλύονται μεμονωμένα για σκοπούς έρευνας.

    2. Όταν νομικοί ή άλλοι περιορισμοί επιβάλλουν τη μεταβίβαση ενός περιουσιακού στοιχείου, το στοιχείο πρέπει να μπορεί να αναγκαστεί να μεταφερθεί.

    3. Για προνομιακές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων, χρησιμοποιείται ένας μηχανισμός μιας επιτρεπόμενης λίστας, ο οποίος επιτρέπει τη χρήση μόνο συγκεκριμένων διευθύνσεων που έχουν επιτραπεί για συναλλαγές εντός συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου (όλες οι άλλες θα περιορίζονται).

    4. Μοντέλα για τα αποθεματικά των περιουσιακών στοιχείων που είναι προσαρμόσιμα σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές απαιτήσεις.

    5. Η τεκμηρίωση των περιουσιακών στοιχείων εκτός της αλυσίδας (off-chain) περιλαμβάνεται στον ορισμό των περιουσιακών στοιχείων εντός της αλυσίδας.

    Τα προστατευτικά μέτρα για τους χρήστες περιλαμβάνουν την αποτροπή των spam περιουσιακών στοιχείων, η οποία απαγορεύει την παράδοση άγνωστων περιουσιακών στοιχείων που ενδέχεται να υπόκεινται σε φορολογία, νομική ευθύνη ή δυσφήμιση στους χρήστες χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους (οι χρήστες πρέπει να επιλέξουν να αποδεχτούν νέα περιουσιακά στοιχεία).

    9) ALGO Token

    Tο δίκτυο του Algorand έχει το εγγενές token που ονομάζεται ALGO. Νομίσματα όπως το ALGO έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας οικονομίας χωρίς σύνορα που επιτρέπει την ανοιχτή συμμετοχή. Αυτό το token μπορεί να μεταφερθεί σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα στο πορτοφόλι του παραλήπτη. Με υψηλό scalability και trust, το ALGO παρέχει την διαβεβαίωση ότι οι συναλλαγές είναι fork-free.

    Το ALGO έχει max supply τα 10 δισεκατομμύρια και τώρα βρισκόμαστε στο 61,4% του συνολικού supply. Κατά την στιγμή της γραφής το νόμισμα κυμαίνεται στα 1,66€.

    10) Algorand Wallet

    Το δίκτυο του Algorand έχει το δικό του wallet (πορτοφόλι) για να διοχετεύει όλα τα κεφάλαια και τις συναλλαγές στο οικοσύστημα του Algorand. Αυτό το πορτοφόλι υποστηρίζει όλες τις διαφορετικές πλατφόρμες και τα προγράμματα περιήγησης. Το πορτοφόλι του Algorand χρησιμοποιεί το Algorand Wallet Plus που είναι ένα πρωτόκολλο Wallet Connect για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των DApps και του πορτοφολιού με σκοπό την ασφαλή επικοινωνία.

    11) Αβεβαιότητα για το μέλλον

    Το κύριο μειονέκτημα του Algorand είναι το χαμηλό επίπεδο της υιοθέτησής του. Υπάρχουν πολλά κρυπτονομίσματα που προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας εφαρμογών ή οικονομικών προϊόντων πάνω σε αυτά και το Algorand είναι απλώς ένα από αυτά.

    Το ALGO πιθανότατα θα γίνει πιο πολύτιμο αλλά μόνο αν το χρησιμοποιήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Όσο για το ALGO ως επένδυση, δεν έχει ακόμη φτάσει ακόμα την τιμή που είχε κατα την διαδικασία του fundraising (ICO), προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητά του ή τα πιθανά μελλοντικά του κέρδη. Επίσης, όπως κάθε κρυπτονόμισμα, έτσι και το ALGO βρίσκεται στο έλεος των κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα, οι οποίοι υπόκεινται πάντα σε αλλαγές.

    Πηγές: entrepreneur.com, leewayhertz.com, algorand.com, sofi.com

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα