Το Ethereum το 2022: Τι είναι το χρήμα στο Metaverse;

    DeFi, NFT, Stablecoins – τα περισσότερα από αυτά ξεκίνησαν στο Ethereum. Τι μπορεί να συμβεί το 2022;

    Το Ethereum είναι ένα smart-contract blockchain που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς, αποκεντρωμένου περιβάλλοντος για να φιλοξενεί εφαρμογές όλων των τύπων. Το περασμένο έτος, η αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi) και τα NFTs έδειξαν στον κόσμο τις δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν από την τεχνολογία του blockchain. Ωστόσο, το ενδεχόμενo scalability που ίσως αυξήσει την απόδοση του Ethereum στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν αρχίζει να ξεκλειδώνει τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει το Ethereum και ο συνδημιουργός του, Vitalik Buterin, έχει στραμμένο το βλέμμα του στην αποκέντρωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των παιχνιδιών, της διακυβέρνησης και σε πολλά άλλα.

    Αυτήν την στιγμή, το Ethereum έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μια πλατφόρμα που στεγάζονται αγορές για trading και δανεισμό κρυπτονομισμάτων (όπως για παράδειγμα τα Uniswap και Aave) και για την αγορά ή πώληση ψηφιακής τέχνης (π.χ. OpenSea). Η εισαγωγή των layer-2 πλατφορμών που είναι κατασκευασμένες πάνω από το Ethereum, όπως το Arbitrum και το Optimism, και τεχνολογικών λύσεων όπως τα ZK rollups (μπορείτε να δείτε τι είναι αυτά εδώ), θα μειώσει τα τέλη των συναλλαγών και θα ανοίξει το δρόμο για το Ethereum στις αποκεντρωμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit.

    Το κοινό θέμα μεταξύ όλων των περιπτώσεων χρήσης θα είναι η ανάγκη των χρηστών να κατέχουν και να ξοδεύουν το κρυπτονόμισμα του Ethereum, το Ether.

    Το Ether είναι το κλειδί για το οτιδήποτε στον κόσμο του Ethereum, είτε αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, τη χρήση υπαρχουσών ή την αποστολή tokens μεταξύ διαφορετικών πορτοφολιών. Το Ether είναι για το δίκτυο ό,τι το καύσιμο για ένα αυτοκίνητο. Μετά το EIP-1559, το ποσό που χρησιμοπείται από τους χρήστες για την συμμετοχή τους στο δίκτυο, καταστρέφεται. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για αυτό στο αντίστοιχο άρθρο μας. Στο μέλλον, το Ether θα χρησιμοποιηθεί επίσης για το staking και την ασφάλεια του δικτύου.

    Λόγω της χρησιμότητάς του ως καύσιμο, το Ether έχει γίνει ένα unit of account και το πιο κοινό ζευγάρι στα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX).

    Τι είναι το χρήμα στο Metaverse;

    Εάν το Ethereum, τα εναλλακτικά πρωτόκολλα-ανταγωνιστές του (όπως για παράδειγμα το Solana και το Avalanche για τα οποία έχουμε γράψει εδώ και εδώ) και το «Metaverse» είναι τελικά επιτυχημένα, ο ορισμός του χρήματος θα γίνει πολύ ευρύτερος από τον περιορισμό που έχει το παραδοσιακό χρήμα σήμερα. Βλέπουμε ήδη πρωτόκολλα να αντλούν κεφάλαια και επενδυτές να μετρούν τα χαρτοφυλάκια τους με βάση το Ethereum αντί για τα δολάρια ή ακόμα και με stablecoins (tokens συνδεδεμένα με την αξία ενός νομίσματος fiat). Ωστόσο, η χρήση του Ether ως χρήματος δεν δυσφημεί το fiat, τα stablecoin και άλλα store of value. Είναι απλώς ένα συμπλήρωμα – και ένα που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει το νόμισμα του Metaverse.

    Τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Ether, εξακολουθούν να έχουν πιο πολύ ζήτηση από τα stablecoin και τα παραδοσιακά νομίσματα, γεγονός που τα καθιστά καλύτερη επένδυση από ένα νόμισμα (προς το παρόν). Ωστόσο, όσο μεγαλώνει το οικοσύστημα του Ethereum, τόσο καλύτερος γίνεται το Ether.

    Επί του παρόντος, οι κερδοσκόποι υπερτερούν κατά πολύ των πραγματικών χρηστών του blockchain, αλλά ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα το αλλάζει αυτό καθώς το Ether μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα DeFi, NFT, στην επικύρωση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα, στην έκθεση κερδών του τρίτου τριμήνου της Coinbase, η εταιρεία τόνισε ότι έχει δει μια σημαντική στροφή προς τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα την τεχνολογία blockchain αφαιρώντας τα token τους από τα ανταλλακτήρια.

    Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πώς οι on-chain χρήστες έχουν αναπτυχθεί παράλληλα με τους νέους λογαριασμούς στο Coinbase, σηματοδοτώντας ότι οι χρήστες ενδιαφέρονται πραγματικά να αλληλεπιδράσουν μετις εφαρμογές στο Ethereum. Οι φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις αντί του Ethereum, έχουν κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία, με το Polygon να έχει κερδίσει πάρα πολλούς χρήστες. Επιπλέον, το Arbitrum έχει ενσωματώσει 275.000 χρήστες που αναζητούν φθηνότερες αλληλεπιδράσεις με το blockchain.

    Το tokenization των περιουσιακών στοιχείων και η δυνατότητα σύνθεσης μεταξύ των εφαρμογών του DeFi μόλις τώρα αρχίζουν να δημιουργούν ανοιχτές αγορές για περιουσιακά στοιχεία που κάποτε ήταν μη ρευστοποιήσιμα. Τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση ή να σταλούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου σε μια στιγμή, αρχίζουν να συμπεριφέρονται πολύ περισσότερο σαν χρήματα παρά με ακίνητα ή ως store of value.

    Σύμφωνα με τον Julien Bouteloup, ιδρυτή της Stake Capital και βασικό προγραμματιστή στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Curve, το εργατικό δυναμικό του Web 3 έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον να πληρωθεί σε token έναντι των stablecoins. Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της ανοδικής αγοράς και των αυξανόμενων τιμών, οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να ενδιαφέρονται πραγματικά να είναι κάτοχοι των projects στα οποία εργάζονται.

    Τι έρχεται μετά για την τιμή του Ethereum;

    Τα Play-to-Earn παιχνίδια πιθανότατα μόλις ξεκίνησαν την πορεία τους και το NFT παιχνίδι Axie Infinity που βασίζεται στο Ronin έχει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα. Οι χρήστες σε όλο τον κόσμο ζουν από τα έσοδα από το παιχνίδι, με τα έσοδα να αποτελούν ένα αξιοσημείωτο κομμάτι του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των Φιλιππίνων. Η σύνδεση μεταξύ των τυχερών παιχνιδιών και των οικονομικών γίνεται όλο και πιο στενή, αναδεικνύοντας μόνο μια πτυχή ενός πιο ψηφιοποιημένου κόσμου.

    Εάν οι σημερινές τάσεις μεταφερθούν στο μέλλον του αύριο, ο κόσμος θα είναι πιο χρηματοοικονομικός από ποτέ. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτό θα είναι ένα καθαρό θετικό για την ανθρωπότητα, αλλά τα κρυπτονομίσματα και το DeFi έδωσαν μια ματιά στα καλά και τα κακά που συνοδεύουν το tokenization.

    Τα airdrops και η διανομή των μετοχών (όταν γίνονται σωστά) έχουν κατανείμει τον πλούτο πολύ πιο ελεύθερα και δίκαια από ό,τι οι εταιρείες, ιστορικά. Ωστόσο, η άλλη πλευρά είναι εξίσου αληθινή καθώς οι απάτες και οι κακόβουλες πράξεις δείχνουν πώς η απληστία μπορεί να μεγεθυνθεί μέσω του tokenization και της ανώνυμης οικονομίας.

    Καλώς ή κακώς, ο ορισμός του χρήματος θα συνεχίσει να γίνεται πιο σκοτεινός καθώς αναπτύσσεται η ψηφιακή οικονομία, όπως ακριβώς έγινε με τη δημιουργία πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών και την απομάκρυνση από το χαρτονόμισμα. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με την αφήγηση του Metaverse, όπου η γραμμή μεταξύ του ψηφιακού κόσμου και της πραγματικής ζωής γίνεται όλο και πιο λεπτή.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα