Με ποιον τρόπο θα μειώσει το Ethereum 2.0 την κατανάλωση ενέργειας του;

    Το Ethereum Mainnet αναμένεται να συγχωνευθεί με το σύστημα Proof-of-Stake της αλυσίδας beacon στις αρχές του 2022. Εδώ θα δούμε πώς αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του Ethereum κατά 99,95%.

    Το δίκτυο του Ethereum φιλοξενεί πολλά αυτόνομα projects, που κυμαίνονται από την αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi), αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps), non-fungible tokens (NFT) έως διάφορους τύπους smart contracts. Ωστόσο, το blockchain υποφέρει επίσης από υψηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω του μηχανισμού Proof-of-Work (PoW). Υπολογίζεται ότι καταναλώνει 73,2 TWh κάθε χρόνο, το ισοδύναμο μιας χώρας όπως η Αυστρία. Επομένως, καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα σε αυτό το δίκτυο, τόσο αυξάνεται η κριτική σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του Ethereum και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    Οι προγραμματιστές έχουν εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του Ethereum τα επόμενα χρόνια. Αρκετές σημαντικές αναβαθμίσεις δικτύου ανοίγουν το δρόμο για το Ethereum 2.0, ένα πιο αποτελεσματικό δίκτυο χωρίς συμβιβασμούς στην επεκτασιμότητα. Όλοι συμφωνούν ότι η ενεργειακή δαπάνη του Proof-of-Work δεν είναι βιώσιμη στο τρέχον σύστημα. Η ενδεχόμενη μετάβαση στο Proof-of-Stake (PoS) θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του Ethereum.

    Η τρέχουσα κατανάλωση ενέργειας του Ethereum

    Ως PoW blockchain, το Ethereum υφίσταται την ίδια κριτική με το Bitcoin. Οι miners ελέγχουν το δίκτυο, ωστόσο η αυξανόμενη ανταγωνιστική φύση αυτής της δραστηριότητας απαιτεί επένδυση σε πιο ισχυρό hardware. Ενώ οι νεότερες γενιές miners είναι συχνά πιο ενεργειακά αποδοτικές, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ζήτηση για τη σύνδεση περισσότερων συσκευών στο διαδίκτυο. Αυτή η συνεχιζόμενη πρόοδος δημιουργεί μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα για τα PoW blockchains. Σε αυτήν την εποχή της κλιματικής δικαιοσύνης, αυτή δεν είναι μια καλή προσέγγιση.

    Το Ethereum οδήγησε σε κατανάλωση ενέργειας ίση με αυτή της Φινλανδίας και σε αποτύπωμα άνθρακα που δεν απέχει πολύ από την Ελβετία. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση ορισμένων ανησυχιών, αν και οι προγραμματιστές του Ethereum επιλέγουν μια πιο βιώσιμη μελλοντική προσέγγιση.

    Αντί να ελπίζουν σε πιο αποδοτικό mining hardware και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι προγραμματιστές θα αλλάξουν το δίκτυο σε PoS. Καταργεί την ανάγκη για miners και το ακριβό hardware τους το οποίο δημιουργεί μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα κάθε μέρα. Αντιθέτως, κάθε χρήστης που έχει είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, έχει μια συσκευή με επαρκή υπολογιστική ισχύ στον επεξεργαστή (σχεδόν όλοι οι υπολογιστές πληρούν τις προϋποθέσεις) και 32 ETH μπορεί να γίνει επικυρωτής (validator) και να βοηθήσει στην ασφάλεια του δικτύου. Αυτή η προσέγγιση μετατοπίζει την ισχύ από τους miners στους χρήστες που θέλουν να υποστηρίξουν το δίκτυο και όχι σε αυτούς που αναζητούν οικονομικό κέρδος.

    Γιατί το Proof-of-Stake είναι πιο βιώσιμο;

    Καθώς οι μικρότερες συσκευές μπορούν να εμπλακούν στο PoS, οι προσδοκίες από το Ethereum να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και την κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλές. Επιπλέον, καθώς οι επικυρωτές δικτύου αντικαθιστούν τους miners, δεν υπάρχει ανάγκη για mining hardware. Αντίθετα, οι επικυρωτές θα χρησιμοποιήσουν τα ETH τους ως εγγύηση για την επεξεργασία συναλλαγών, για την ακρίβεια χρειάζονται το ελάχιστο 32 ETH. Οι χρήστες που δεν διαθέτουν 32 ETH μπορούν να κάνουν stake το Ethereum τους σε μια ομάδα (pool) για να επικυρώσουν τις συναλλαγές και να κερδίσουν ανταμοιβές, σε μια διαδικασία που ονομάζεται staking. Οι επικυρωτές λαμβάνουν μια ανταμοιβή για αυτήν τη δραστηριότητα, αν και το δίκτυο μπορεί να αφαιρέσει αυτές τις ανταμοιβές (ή να τον τιμωρήσει) εάν συμπεριφέρεται κακόβουλα.

    Η ευρύτερη προσβασιμότητα του staking και της επικύρωσης δανείζεται ορισμένα στοιχεία ενός δικτύου PoW. Οι εισβολείς εξακολουθούν να απαιτούν έλεγχο πάνω από το 51% των πόρων του δικτύου ή περισσότερο για να εκτελέσουν μια επίθεση. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα για να το κάνετε αυτό, καθώς μια αποτυχημένη επίθεση έχει ως αποτέλεσμα ο εισβολέας να χάσει την εγγύησή του που είχε σε ETH ως τιμωρία για κακή συμπεριφορά. Αυτό μας φέρνει σε ένα άλλο πλεονέκτημα του PoS, καθώς εξαλείφει την ενέργεια που δαπανάται σε αυθαίρετους υπολογισμούς.

    Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η μετάβαση στο Ρroof-of-Stake θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του Ethereum κατά 99,95%. Ένα σημαντικό ποσό, όπως υποδεικνύεται, το staking είναι 2000 φορές πιο αποτελεσματικό από το παραδοσιακό mining.

    Επιπλέον, οι προγραμματιστές στοχεύουν στην επεξεργασία περισσότερων συναλλαγών δικτύου, περίπου 1.000 ανά δευτερόλεπτο, με μελλοντικές επιλογές επεκτασιμότητας για την επίτευξη έως και 100.000 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο (TPS). Επί του παρόντος, το mainnet του Ethereum επιτυγχάνει περίπου 14 TPS, σύμφωνα με το Etherscan. Σε σύγκριση με το δίκτυο Visa, το Ethereum, σε συνολική απόδοση, θα χρησιμοποιεί λιγότερο από το 1% της κατανάλωσης ενέργειας του επεξεργαστή πληρωμών για τη λειτουργία του.

    Το EIP-1559 είναι ένα κρίσιμο βήμα

    Ενώ οι λάτρεις περιμένουν με ανυπομονησία την αναβάθμιση σε PoS, μια άλλη αναβάθμιση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο δίκτυο Ethereum. Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας του δικτύου δημιουργεί διαφορετικά προβλήματα στους χρήστες. Οι χρεώσεις συναλλαγών του Ethereum περνάνε στους miners που περιλαμβάνουν αυτές τις συναλλαγές στα blocks του δικτύου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να πληρώνουν τακτικά 100$ ή και περισσότερα ανά συναλλαγή μέσω ενός συστήματος “δημοπρασίας”, ειδικά όταν το δίκτυο βρισκόταν σε συμφόρηση.

    Μέσω του EIP-1559 – μέρος της αναβάθμισης London hard fork για τα οποία έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ – αυτή η προσέγγιση υποβολής προσφορών (bidding/δημοπρασία) είναι πλέον αυτοματοποιημένη, καθιστώντας τα τέλη συναλλαγών πιο προβλέψιμα και σταθερά. Σημαίνει επίσης ότι οι miners κερδίζουν λιγότερα χρήματα, καθώς όλες οι χρεώσεις συναλλαγών γίνονται burned (δηλαδή καταστρέφονται και βγαίνουν από την κυκλοφορία). Αυτό μειώνει την προσφορά του Ether και πάνω από 1,399 εκατομμύρια Ether ή 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από την κυκλοφορία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το watchtheburn, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί το ETH που γίνεται burned από το EIP-1559.

    Προς το παρόν, το Ethereum δεν είναι αποπληθωριστικό όσο το PoW παραμένει ενεργό. Ωστόσο, όταν πραγματοποιηθεί η μετάβαση στο PoS, αυτό το burning των συναλλαγών θα εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το Ethereum να είναι αποπληθωριστικό και να γίνει πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικό ταυτόχρονα, κάτι που οι λάτρεις του Ethereum δεν παραλείπουν ποτέ να επισημάνουν. Το EIP-1559 είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση στο Ethereum από την έναρξή του, αν και θα ξεπεραστεί όταν το ETH 2.0 βγεί σε κυκλοφορία.

    Γιατί έχει σημασία το Beacon Chain;

    Υπάρχουν πολλά που πρέπει να περιμένουμε σχετικά με τη μετάβαση του Ethereum για να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό. Η αναβάθμιση σε PoS είναι μεγάλη υπόθεση και η έννοια του Ethereum και του PoS έχει διερευνηθεί μέσω του Beacon Chain. Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020 και δημιουργήθηκε για να συντονίζει το Proof-of-Stake σε όλο το δίκτυο, επιτρέποντας παράλληλα στους προγραμματιστές να κάνουν προσαρμογές και αναβαθμίσεις όποτε χρειάζεται. Με ένα δίκτυο αποτελούμενο από shards και stakers, θα επεκτείνει αποτελεσματικά το δίκτυο σε 64 blockchains, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του δικτύου και την ταχύτητα συναλλαγών.

    Επιπλέον, το Beacon Chain παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για το πώς θα εξελιχθεί η κατανάλωση ενέργειας του Ethereum. Οι αριθμοί, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, φαίνονται πολλά υποσχόμενοι. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς οι χρήστες πρέπει να περιμένουν τη συγχώνευση με το κεντρικό δίκτυο Ethereum.

    Η συγχώνευση μεταξύ του Beacon Chain και του mainnet είναι απαραίτητη για να φέρει τα smart contracts στο PoS. Όταν οι αλυσίδες συγχωνευθούν, η εποχή PoW του Ethereum θα τελειώσει. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσοι επικυρωτές από το Beacon Chain (επί του παρόντος πάνω από 270.000) θα γίνουν επικυρωτές δικτύου στο κεντρικό δίκτυο στις αρχές του 2022.

    Πότε θα κυκλοφορήσει το Proof-of-Stake;

    Ο χρόνος είναι απαραίτητος για το Ethereum για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του. Η μετάβαση στο PoS πρέπει να γίνει σύντομα, αν και δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία για αυτήν τη μετάβαση. Προγραμματίζεται να συμβεί το 1ο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αν και τυχόν σφάλματα ή αλλαγές της τελευταίας στιγμής μπορεί να ωθήσουν την ημερομηνία ακόμα πιο πίσω.

    Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με την πλήρη απενεργοποίηση του PoW, αλλά μόνο εάν η υποδομή PoS έχει ελεγχθεί διεξοδικά. Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η συγχώνευση υπόσχεται επίσης αυξημένη χωρητικότητα δικτύου και ταχύτητα συναλλαγών, κάτι που λείπει πολύ από το δίκτυο Ethereum και οδηγεί στην άνοδο της αξίας των «Ethereum killers» όπως τα Solana, Polkadot, Avalanche, Cardano και άλλα.


    Πηγή: coinmarketcap.com

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα